hirdetés

Hosszú Katinka komoly kritikát fogalmazott meg a Magyar Úszó Szövetséggel szemben. Az úszófenoménünk kifakadásában kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szövetségtől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de eddig nem sok mindent történt. Aztán az is kiderült a FINA magyar alelnöke révén, hogy Katinka és közte a viszony feszült volt, mert Gyárfás Tamás magánemberként nem tudta elfogadni, hogy Hosszú a magyar közelgő vízi világesemény promóciójában nem vett részt. De a MÚSZ elnöke állítólag Katinka edzőjével és férjével is mosolyszünetet tartott. A Nap TV egykori tulajából lett úszóelnök Gyárfás szerint ez félreértés.

Gyarfas-hosszú-tusup-mti

A tavaly a nemzetközi szövetség, azaz a FINA által az év női úszójának választott sportoló kifejtette: olyan masszőrt szeretne, aki vele utazna valamennyi versenyre, továbbá kért privát helyiséget és erősítő gépeket az uszodába, valamint egy videoelemző programot.

Egy kamerát jelzett, amire szüksége lenne, egy digitális kamerát a stíluselemzésre. Ennek darabja 3 millió forint, Hollandiában rendeltük meg és húszat kértünk, mert olyannyira igaza van, hogy Gyurta Dani, Cseh Laci és a meghatározó klubok mind-mind Katinka kérésének köszönhetően ebben részesülnek. Emellett rendeltünk 73 millió forintért egy kamerarendszert az újonnan átadásra kerülő Tüske uszodába, a Nemzeti Sportközpontokkal már tárgyaltunk ennek az érzékeny rendszernek a beépítéséről – mondta Gyárfás Tamás a konkrétumokról, és megjegyezte: csaknem másfél hónapja még a netánjai rövid pályás Eb előtt volt egy beszélgetés a szövetségben, ahol megfogalmazódtak Hosszú Katinka kérései.

A masszőrről úgy nyilatkozott a MÚSZ-elnök, hogy az a szakember, akit Hosszú Katinka szeretne, Debrecenben él, és annak ellenére nem akar Budapestre költözni, hogy magasabb fizetést ajánlottak neki és lakást is béreltek volna a számára.

Ennek ellenére ott volt velünk világkupaversenyen Dohában, Dubajban, Pekingben és Tokióban, lehet, hogy egy várost tévedek, de az említett helyeken a masszőr ott volt a szövetség költségén – jelentette ki Gyárfás Tamás, hozzátéve: arról nem tudott, hogy a Komjádi uszodában Hosszú Katinkának a medence partján kellett öltöznie, ezt nagyon sajnálja és orvosolni kell a problémát.

Azzal kapcsolatban, hogy Hosszú Katinka jelezte, többek nevében szólt, Gyárfás Tamás arra kérte a többi úszót is – Gyurta Dánielt, Cseh Lászlót, Bernek Pétert, Verrasztó Dávidot, Kapás Boglárkát, Jakabos Zsuzsannát név szerint is említve –, hogy ha gondjuk van, azt jelezzék, mert ezért van a szövetség, amelynek kötelessége helytállnia.

Katinka a világ legjobb úszója, a világ egyik, ha nem a legnagyobb sportolója a szememben. Értelemszerűen minden gondolatát, szavát, kérését, igényét komolyan kell venni. Azt viszont nem várhatja el, hogy olyan magasságokba emelkedjen a szövetség, mint amilyenben ő van, mert ilyenből csak egy van, mint Katinka, aki világrekordokat döntöget, tehát az úszószövetség ezeket a csúcsokat nem fogja tudni döngetni, de mindent meg kell tennie, hogy segítse őt és a többieket is – mondta Gyárfás.

Tény, hogy rendezünk vb-t, épül új uszoda, vannak programjaink, ez azonban nem egyedi, ilyet mások is csinálnak, amit azonban Katinka művel, egyedülálló és utolérhetetlen. Mi azért vagyunk, hogy a csillagokat segítsük, s értük kell, hogy dolgozzunk – nyilatkozott Gyárfás Tamás.

A sportvezető kitért arra is, hogy Hosszú Katinka azt vélelmezi, azért nem kapta meg azt a segítséget, mert a 2017-es, hazai vb promóciójában nem vállalt szerepet.

Bevallom, nekem az volt a szándékom, hogy ebben a filmben Katinka is benne legyen, megjelenjen, ő azonban azt mondta, ebben most nem vesz részt. Ezt tudomásul vettem, de bevallom férfiasan, magánemberként bántott. Mert itt akárhogy is nézzük, a kormány egy uszodát épít a vb miatt, a jogdíj tekintélyes, mindenki azért dolgozik, hogy ez a világbajnokság olyan legyen, hogy Magyarország büszkén nézhessen bárkinek a szemébe, az egész világ előtt nőjön a tekintélyünk. Nemet mondott, ez engem bántott, de hangsúlyozom, a kamerákat megrendeltük, a külön kamerarendszert megrendeltük, nem ezért nem kapott öltözőt, a masszőr ott volt és a jövőben is szolgálni fogunk, mert ezért vagyunk – fogalmazott a MÚSZ elnöke, a Nap TV egykori tulajdonosa, Gyárfás Tamás.

Gyárfás Tamás azt is hangsúlyozta: a legjobb az lenne, ha az együttműködés olyan irányt venne, hogy ha a szövetség Hosszú Katinkát szólítja a vb, a hírverés érdekében, akkor szeretné, ha a versenyző jó szívvel és nem kötelezettségérzet alapján állna rendelkezésre. A MÚSZ elnöke kitért még Hosszú Katinka edzőjére, egyben férjére, Shane Tusupra is.

Gyárfás Tamás szerint az edzővel való megromlott viszonya egy félreértésre vezethető vissza. Tusup azt kifogásolta, hogy a herningi rövid pályás Eb-n nem Gyárfás Tamás adta át az ezüstérmet Katinkának, holott neki lett volna feladata ez. Emiatt az úszó és férje úgy érzeték, hogy a sportvezető nem értékeli az ezüstérmet.

Gyárfás Tamás kijelentette: nem így megy a díjátadás, egy nappal előbb már értesítik, és nincs olyan, hogy a helyszínen nem adja át az ezüstérmet, mert attól a pillanattól már nem lenne se LEN-kincstárnok, se FINA-alelnök, mert megsértené az alapvető etikai normákat.

(Fotó: MTI)