hirdetés

A Gyárfás–Hosszú csatának vagy tragikomédiának az első vezéráldozata nagy meglepetésre Kiss László, az úszók sikeres és nagy tekintélyű nagypapa kapitánya. Önként mondott le a sikerkapitány, s tervéről még az elnököt, Gyárfást sem értesítette elmondása szerint. Kiss döntését állítólag Katinka fura, sértő viselkedése motiválta. Természetesen a szövetségi elnök mindezt nem fogadta el. Azaz Kisst tekinti kapitánynak Gyárfás, ami innentől kezdve kezd érdekes lenni. A kétkedőkben ugyanis akár joggal merülhet fel, hogy Kiss nem egy színjáték szereplője-e? Nem most kezdődött el Katinka karaktergyilkossága, hogy a nagypapa korú kapitány miatta mondott le? Lehetséges, hogy ilyen fura praktikával akar az igen komoly és kellemetlen helyzetbe került úszószövetségi vezető némi előnyt, megértést, bizalmat teremteni magának a köz és a politikai körök vezetőitől?

kiss lászló

Nos kár, hogy lemondott a sikerkapitány Kiss László, aki annyi, de annyi olimpikont nevelt ki a nagy úszóguruval, Széchy Tamással közösen az elmúlt évtizedekben. Egerszegi, Darnyi, Szabó és Hosszú, de a sort hosszasan folytathatnánk.

A kapitány, úgy tűnik, önként kiszállt a Gyárfás–Hosszú csatából, és valljuk be őszintén, részben okosan tette. Szegény ő akarta megoldani azt, ami nem az ő ügye, nem az ő felelőssége. Nem ő van megsértődve Gyárfásra, és nem ő nem szerepelt a reklámfilmben, azaz Gyárfás sem rá van megsértődve. Azaz ő épp középen, két tűz között áll. Minden bizonnyal a jó szándék vezérelte őt a legutóbbi sajtóeseményen is. Azonban ezt Katinka edzője és férje, Tusup másképp értékelte. Mert ne felejtsük el, nem Katinka küldte el Kiss mestert!!!! Nem ő mondta, hogy no, no. Nem ő állta az útját a szövetségi kapitánynak! Azaz, akik mind azt mondják, hogy ez a Katinka milyen csúnyán viselkedett, nos, azok nem a valóságot állítják vagy nem ismerik az eseményeket. S Hosszút így illik megvédeni a mostani vádaktól, hogy csúnyán viselkedett Kiss mesterrel.

Éppen ezért merülhet fel az emberben az, hogy vajon Kiss mester magától ment Katinka sajtótájékoztatójára, vagy küldték? Vajon a kapitány most valóban lemondott, vagy mondták neki, hogy mondj le, úgysem fogadjuk el, de ezzel sokat segíthetsz nekünk, Laci, mert Katinka most majd jól leszerepel ország-világ előtt, mert te ő miatta mondtál le. (Bár megjegyezzük, nem Katinka küldte el Kiss mestert és nem ő viselkedett vele úgy, hogy az esetleg sértő legyen – a szerk.)  Mert bizony a mai világban akár egy ilyen forgatókönyv is lehetséges. Mindezt pedig a színfalak között meg lehetett akár úgy is szervezni, hogy maga a szereplő, jelen esetben Kiss kapitány semmit nem sejt minderről, s tulajdonképpen csak azt mondogatták neki a színdarab rendezői, hogy menj oda. Jaj de csúnyán viselkedett veled ez a Kati. Jaj, hát ez akkora szégyen, hogy én lemondanék, Laci a helyedben. Nos, ez a lehetőség is adott. Bár ez is, akár a többi csak vélemény, lehetőség.

Mindenesetre az tény, hogy Katinkát imádja a nép, imádja mindenki. Gyárfás Tamást pedig nem. Igaz, sokat tett a volt Nap TV-s producer az úszásért, ráadásul a FINA egyik vezére is, ami szintén nagy szó, de jelen pillanatban vesztésre áll Katinkával szemben. Azaz az eddig felépített karrierje került veszélybe Gyárfásnak.

Így akár érthető lenne az is, hogy a szövetségi elnök vagy a körülötte lévő tanácsadók hada mindent megtesznek azért, hogy Hosszú Katinka ne legyen oly népszerű, megtörjön, bocsánatot kérjen, s folytathatnánk még a sort.

Összességében a helyzet nem jó, s ebben Gyárfásnak igaza van. Most az olimpiával, az egyéb világversenyekkel kell foglalkozni, és minden más ráér. Azonban Gyárfás mindebből akkor tud a legjobban kijönni, ha ő áll fel és mondja azt, hogy a békesség kedvéért ő marad a FINA vezetőségében, s átadja a magyar szövetség irányítását.

Persze lehet, hogy ez az egész Gyárfás–Hosszú botrány erről az oldalról, lehetőségtől indult ki. Azaz sokan azt szeretnék, hogy Gyárfás lépjen hátra, hisz a Fideszben sem kedvelik sokan, mert korábban igen jó viszonyt ápolt az MSZP nagyembereivel.

Az egész fura színpadi események sorát egyébként jól mutatja, hogy az úszók utánpótlás-szövetségi kapitánya, Hargitay András teljes mértékben megérti, hogy Kiss László lemondott a felnőttkapitányi posztjáról, de szerinte nem szabad elfogadni a döntését, mert nincs olyan ember, aki képes lenne a munkáját ellátni. Az egykori világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes úszó szerint akár riói érmekbe is kerülhet a 75 éves edző távozása.

Meg vagyok döbbenve. Annyira felkészületlenül ért a hír, hogy nem is tudok mit reagálni. Olyan, mintha a halálhírét hallottam volna. Ma is többször beszéltem Lacival, és napközben még az edzőbizottságban a jövő héten esedékes dolgokat tervezgettünk. Azt gondolom, roppant méltatlanul bánt vele Katinka. Az a Katinka, akinek ő annak idején nagyon sokat segített, de nemcsak neki, hanem az edzőjének-férjének, Shane Tusupnak is. Ezt a fajta bánásmódot, amit szerdán kapott, semmiképp sem érdemelte meg – mondta Hargitay András, a hetvenes évek többszörös világ- és Európa-bajnok úszója.