hirdetés

Vidéken bátran léptek a bírók a sokat bírált hajléktalan törvény miatt. Van remény . Így két hajléktalan ügyében is felfüggesztették ma az eljárást. Sőt, az alaptörvénybe ütköznek a hajléktalantörvény szabályai a kaposvári bíróság szerint, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult annak megsemmisítését kérve.

 

pécsi hajléktalan perA Kaposvári Járásbíróság kezdeményezte az alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását .

A Kaposvári Járásbíróság a mai tárgyaláson kihirdetett végzésében egy 54 éves őrizetbe vett hajléktalan ügyében az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértés miatt folytatott eljárást felfüggesztette és kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását. A járásbíróság álláspontja szerint ugyanis a szabálysértési törvénynek jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek. – áll a bíróság közleményében.

Az indoklás a következőket tartalmazza: a jogszabály ellentétes az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével. Ellentétes az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével. Nem utolsó sorban  ellentétes az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal, a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével és ellentétes a diszkrimináció tilalma követelményével és ellentétes a tisztességes tárgyalás követelményével.

Ezek miatt tehát indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését.

A bíróság kérte, hogy visszamenőleges hatállyal semmisítse meg és rendelje el a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát. A bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye. – írják.

Pécsen is megszüntették a hajléktalan elleni indított eljárást szinte pontosan egyidőben a kaposvári esettel.

Pécsen a bíróság megszüntette egy pécsi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást is – erről a Szabad Pécs  Facebook oldala számolt be. Dr. Sugár Katalin, a döntéshozó bírósági titkár szerint nem történt szabálysértés, a rendőrség nem fellebbezett a döntés ellen, ezért az idős férfi szabadon távozhatott.

A bírósági titkár szerint az, hogy hozott ebben az ügyben egy új jogszabályt, illletve módosította a szabálysértési törvényt a jogalkotó, az a szándék érthető, mert tenni kellett valamit. Ugyanakkor szerinte ez elsősorban Budapestre vonatkozott, ott volt már teljességgel tarthatatlan a helyzet.

A hajléktalan-rendelet érvénybe lépése óta, két hét leforgása alatt Gödöllőn Budapesten egy férfit és egy nőt elmarasztaltak: mindketten figyelmeztetést kaptak.

Pécsen és Kaposváron felfüggesztették az eljárást.