hirdetés

Józsefváros beindított valamiféle vakcina lottót. Aki olt az nyer. Tízezer forint támogatást ad a VIII. kerületi önkormányzat azoknak a rászorulóknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen. De ez nem minden ráadásul még bruttó 150 000 forintot is kisorsolnak a kérelmet benyújtók között.

 

Józsefváros nem várja meg a delta járvány berobbanását és próbálja felrázni a lakókat, akik még nem oltották be magukat, hogy vegyék fel az életmentő vakcinát. Természetesen nem kell ahhoz nagyon okosnak lenni, s egyetemi professzori doktori cím sem kell hozzá, hogy rájöjjünk a került miért próbál pénzzel hatni a koronavírus fertőzéssel nem igazán foglalkozó kerületiekre. Ha esetleg megnéznénk a lakosság összetételét kiderülhetne, hogy egy bizonyos kisebbség nagy számban él a VIII.kerületben. Talán nagyobb számban mint más kerületekben és nem titok ezen kisebbség körében nem népszerű az oltás. Ráadásul ezen kör nem is vitatja, nem akarnak ők nemzőképtelenek lenni.

Így a magyaros józsefvárosis vakcina lottó gyanús kampány jó ötletnek tűnik, kérdés beválik-e ?! Nos szerintünk nem, hisz sok helyi abban a tévhitben van az oltástól nemzőképtelen lesz.

Ennek ellenére rendkívüli testületi ülésén úgy döntött Józsefváros képviselőtestülete, hogy 10000 forint egészségvédelmi támogatást ad azoknak a rászoruló kerületi lakosoknak, akik 2021. december 31-ig beadatták mindkét COVID-oltást (a Janssen oltás esetében egyet), függetlenül attól, hogy ez a rendelet elfogadása után vagy előtt történt. Támogatásban részesülhetnek mindazok, akiknek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz 71250 forintot. A támogatás feltétele továbbá, hogy a kérvényező családjában minden nagykorú személyt be kell oltani (kivéve, ha orvosi igazolása van arról, hogy nem oltható), és az oltásról szóló igazolásokat be is kell mutatni. A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2022. január 15. A támogatási keret összesen 20 millió forint.

Ráadásként azon kérelmet benyújtók között, akik a rendelet hatályba lépését követően oltatták be magukat, összesen 5 főnek bruttó 150.000 forintot sorsolnak ki 2022 elején.

A támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány a hivatalban kérhető, a kérelem a Családtámogatási Irodán nyújtható be személyesen. A kérelmezőnek valamennyi nagykorú családtag oltottságát igazoló iratokat egyszerre kell bemutatnia ügyfélfogadási időben. Az önkormányzat ezzel is segíteni szeretné a járvány megfékezését, hiszen ennek leghatékonyabb eszköze az oltás.

Bár területi adatok korlátozottan állnak rendelkezésre, az köztudott, hogy az oltottság, illetve annak hiánya szoros összefüggésben áll a szegénységgel. A józsefvárosi önkormányzat eddig is erőn felül tett a járvány hatásainak enyhítéséért, jelenleg elsődleges célja az oltási kedv erősítése. Ezt szolgálja a támogatási program is. A tapasztalatok ugyanakkor azt is mutatják, hogy gyakorta a regisztrációs folyamat hátráltatja az oltást. Ezért a józsefvárosi képviselőtestület felkérte a polgármestert, hogy tegyen javaslatot a kormány felé a kötelező előzetes oltási regisztráció és időpontfoglalás eltörlésére és egy mindenki számára elérhető tömeges oltási program kidolgozására. A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, várhatóan holnaptól.

(Csákány Tibor)