hirdetés

Átfogó vizsgálatot rendelt el az összes állami erdészeti cégnél Lázár János miniszter, miután a Kehi vizsgálata súlyos visszaélésekre utaló jeleket talált hat erdőgazdálkodással foglalkozó vállalatnál. Miközben a jövedelmező körülmények ellenére nyereséget alig produkáltak az erdészetek, a menedzsment busás jutalmakat vett fel. Bár valljuk be, mindez igaz más állami cégekre is. Ilyen volt a BKV hosszú évekig , de sorolhatnák a hasonló módon működő állami érdekeltségű cégeket hosszasan, nem is értjük, mit akadt ki ezen bárki is.

normafa

Azonnali és rendkívüli vizsgálatot rendelt el az erdészetek vagyonkezelése ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – miután a Kehi gyorsjelentése napvilágot látott.

 A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal eddig hat erdészeti társaságot világított át, és súlyos szabálytalanságokat, illetve hiányosságokat talált 2010 és 2013 közötti gazdálkodásukban. Az érintett vállalatok a Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Sefag Zrt., a Verga Zrt., valamint a Zalaerdő Zrt.

A Kehi megállapítása szerint a cégek kiszervezték alapfeladataikat, előnytelen bérleti szerződéseket kötöttek, és a fakitermeléssel kapcsolatban is gyanús ügyek kerültek elő. Kiderült, hogy az állami és uniós támogatások, valamint az államnak fizetendő jelképes használati díj mellett is igen csekély eredményeket produkáltak a cégek. Azonban a vállalt vezetői a Kehi szerint busás jutalmakat vettek fel.

Nos úgy tudjuk, más állami cégeknél is ez jellemző, hogy a vezetők kapják a jutalmakat rendesen, ha van nyereség, ha nincs. Erre volt a legjobb példa a BKV is, ahol bár súlyos tízmilliárdos veszteségek halmozódtak fel, de az aktuális vezetők rendre kapták a prémiumokat.  Nem is nagyon értjük, hogy most miért van bármely politikus kiakadva arra, hogy mások is busás jutalmakat kapnak.