hirdetés

Újabb remény a rászorulóknak, a tartós munkanélkülieknek. Külföldön már jól működő szociális farmok jöhetnek létre Magyarországon is uniós milliárdokból. A program célja többek között, hogy a hátrányos helyzetű embereket bevonják a mezőgazdasági munkába, a helyi gazdaságba, és vonzóbbá tegyék a vidéki környezetet. A farmok európai uniós támogatásból jönnének létre. A farmok helyzetét beárnyékolhatja, hogy az utóbbi években igencsak le lett járatva a szociális szövetkezetek neve a különféle gyanús milliárdos visszaélésekkel.

farm

A Szimbiózis Alapítvány vezetője, Jakubinyi László elmondta, hogy a szociális farmok az idei év második felétől kezdhetnek működni. A tervek szerint néhány éven belül akár ezer szociális farm, így országosan több ezer munkahely is létrejöhet.

Ahhoz, hogy létrejöjjenek a farmok, két fél szükséges: mezőgazdasági kistermelő és szociális szolgáltató intézmény. Utóbbi a hátrányos helyzetű embereket viszi a gazdához. Speciális eset, amikor a szociális intézmény maga kezd el mezőgazdasági programot, például munkaterápiás céllal.

A program lényege, hogy növeljék a hátrányos helyzetű emberek öngondoskodó képességét, javítsák az életminőségüket azáltal, hogy bekapcsolódnak a helyi gazdaságba. A farmok létrejöttével jól járnak a gazdák is.

A szociális farmokon az emberek elsősorban mezőgazdasági munkákat végeznek majd a termeléstől a feldolgozáson át a szolgáltatásokig.

A farm fenntartója lehet egyéni vállalkozó, gazdasági társaság és egyéni cég, őstermelő, szociális szövetkezet, az állam szociális intézményi fenntartói feladatainak ellátására a kormány rendeletében kijelölt szerv, helyi önkormányzat, illetve társulásai, civilszervezet, egyházi jogi személy.

A szociális farmokkal kapcsolatban már tízéves tapasztalat áll rendelkezésre. Magyarországon 2003-ban a munkaügyi minisztérium háttérintézményén, a Fogyatékosok Esélye Közalapítványon keresztül, különféle pályázati források támogatásával program indult a hazai „autistamajorságok” létrehozására és fejlesztésére.

A szociális farmokat európai uniós forrásokból hozzák létre. A vidékfejlesztési programnak a Szolidáris gazdálkodás együttműködései című pályázati konstrukciója kimondottan a szociális farmok létrehozását segíti, a pályázatok beadási határideje 2016. október. Emellett a társadalmi vállalkozások fejlesztéseit célzó programban is lesz lehetőség hasonló tevékenységre.

A szociális farmokat országjárás során népszerűsíti a Szimbiózis Alapítvány. Szolnok, Pécs, Szabadszállás, Komárom, Galambok, Hernádszentandrás után a roadshow következő állomása április 1-jén Gödöllő, a Szent István Egyetem, ahol a felsőoktatásba is be szeretnék építeni a szociális farmok sajátosságait. Április 15-én Budapesten tartják a Szociális Farm Szövetség alakuló ülését.