hirdetés

Lassan őrölnek az igazság malmai. Majd négy évnyi pereskedés után helybenhagyta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. ellen tavaly ősszel hozott elmarasztaló ítéletet a vörösiszap-katasztrófa miatt indított egyik kártérítési perben.
Ezzel ha lassan is de jogerőssé vált a kártérítési összeg, amelyet egy férfinak ítéltek meg a hírdhedt vörösiszap katasztrófa miatt. Egyelőre azonban nem tudni, ki és mikor fizet majd a károsultnak, mert a cég ellen felszámolási eljárást indítottak. Bár mint közismert a MAL irányítását és felügyeletét anno átvette a magyar állam, így a kártérítést is fizetheti az állam. Az elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben ítélt meg ötmillió forintot és annak kamatát a férfinak, akinek súlyosan megégett a teste a lúgos iszaptól, emellett hatalmas lelki trauma is érte.
A Mal ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át egy vörösiszap-tározó gátfala, a kiömlő lúgos, maró zagy több települést elöntött. Az ipari katasztrófában tíz ember meghalt, és több százan megsérültek.