hirdetés

Akár fél évig nem költözhetnek vissza a lakók abba az Andrássy úti épületbe, amely tetőszerkezete tegnap égett ki. Egyrészt még tartanak a tűzoltási munkálatok és a balesetveszélyt okozó kiégett építési anyagok eltávolítása s az épületet fel kell újítani.  Hogy fogja fizetni a helyreállítás költségeit azt senki nem tudja. Bár nehezen de a helyszínen dolgozó csaknem 110 tűzoltó sikeresen és bravúrral megakadályozta a hírtelen jött tűz továbbterjedését a környező házakra. A tűz következtében négyen sérültek meg könnyebben, ami szintén egyfajta csoda. A baj nagyobb is lehetet volna. Az ügyben két férfit őrizetbe vettek a rendőrök közveszély okozás miatt s kérdés, hogy a bíróság elrendeli-e a két munkás előzetes letartóztatását.

andrássy tűz

 

Kisdi Máté arról számolt be, hogy a tűz a tetőtérből a födémen keresztül több helyen átterjedt a lakatlan harmadik emeletre. A lakóházzal szomszédos két épület, egy iskola és egy másik lakóház tetőszerkezetére is átterjedt a tűz, amely mintegy tíz-tíz négyzetméternyi területen rongálta meg az épületeket. Ezeket a tüzeket már eloltották – mondta a szóvivő. Elmondása szerint a mentők két könnyű sérültet vittek kórházba. Hozzátette: az oltásban mintegy 110 tűzoltó vesz részt, 30 gépjárművel, köztük négy magasból mentő járművel vonultak ki helyszínre. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az érintett és a szomszédos épületekből összesen negyven embert kísértek ki, számukra a Városligeti fasorban található Derkovits Gyula Általános Iskolában biztosítanak elhelyezést. A szóvivő megjegyezte: információik szerint az épület tetején felújítási munkálatok folytak.
Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta, három könnyű sérültet látnak el a helyszínen.
Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány megerősítette, hogy két férfit vettek őrizetbe közveszélyokozás gyanújával, és hozzátette, hogy kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatásukat. Közlése szerint a két férfi a kivitelezésen dolgozott és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát. Mindketten elhagyták a helyszínt, később fogták el őket. A budapesti rendőrfőkapitányz elismerte a korábbi vihar megrongálta a tetőt, ami miatt szükség volt a felújítási munkálatokra.
A házat eközben életveszélyessé nyilvánították, ezért a lakók nem térhetnek vissza oda – olvasható a katasztrófavédelem honlapján. A közlemény szerint az Andrássy út 83-85 szám alatti épületet, amelynek tetőszerkezete felújítási munkálatok alatt kapott lángra kedden délután, előbb fel kell újítani, és csak ezt követően térhetnek vissza a lakók otthonukba. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megnyitotta a Bezerédi utcai melegedőhelyét, ahol elszállásolhatják az ezt kérőket – tették hozzá. A Derkovits Gyula iskolában pedig 40 ágy várja a lakókat. Egyelőre 15-en várakoznak, de nem tudni, hogy végül hányan veszik igénybe a felajánlott segítséget.