hirdetés

Jávor Benedek értetlenül áll a paksi atomberuházás újabb fordulata előtt. Ott enyhített a titoktartáson a kormány Paks 2 ügyében, ahol a legkevésbé sem volna indokolt – állítja a szakpolitikus. Így az EP-képviselő és környezetvédelmi politikus Jávor Benedek mindenre kíváncsi, és ezért Lázár miniszterhez fordult pár kérdéssel.

javor benedek paks

Jávor Benedek EP-képviselő közleményben fordul Lázár Jánoshoz, mert az iratbetekintései során kiderült, a kormány lerövidítette a Paks 2-es beruházás megvalósítási szerződései közül az egyik titkosításának határidejét. A tervezéssel, építéssel kapcsolatos EPC- szerződés titkosítását 2044-ről 2025-ig csökkentette le, „minősítése július 21-i hatállyal Titkosról Korlátozott terjesztésű-re enyhült.”

Jávor arra vár választ a kormánytól, hogy az egyeztetett-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, a NAIH-hal a titkosítás módosításáról? „Ha igen, megkeresése mely szerződésekre terjedt ki, és milyen javaslattal élt a hatóság a minősítéseket illetően? Milyen szakmai indokokat említett a hatóság, amelyek alátámasztották a minősítések felülvizsgálatát? Amennyiben a NAIH nem fordult megkereséssel a Miniszterelnökséghez, milyen egyéb fejlemény indokolta az EPC-szerződés minősítésének felülvizsgálatát és enyhítését?”

Az EP-képviselő azért sem érti a titkosítás lerövidülését, mert az EPC-szerződésben épp a legérzékenyebb adatok szerepelnek, amelyeket leginkább illetne a védelem, mint a létesülő erőmű műszaki adatai, topográfiai elrendezése, biztonsági rendszereire vonatkozó adatok.

Meggyőződésem szerint a paksi bővítés megvalósítási szerződéseinek általános érvényű minősítése aránytalan mértékben korlátozza a közérdekű információkhoz való hozzáférés törvényben biztosított jogát, és az indokoltan  védendő információk megfelelő kitakarásával a szerződések döntő része nyilvánosságra hozható lenne. Az, hogy az adatgazda Miniszterelnökség is alig néhány hónappal a minősítési eljárást követően indokoltnak látta annak részleges felülvizsgálatát, azt támasztja alá, hogy a minősítés megalapozottsága megkérdőjelezhető. Mindezek fényében alapvető érdekünk, hogy tisztán lássunk a szerződések titkosításának ügyében. Kérem ezért, hogy a fenti kérdéseimre részletes, pontokba szedett, mindenre kiterjedő választ adni szíveskedjen – írta Jávor Benedek.