hirdetés

Alaposan beolvasott nyilvános Facebook bejegyzésében Juszt László, a Magyar Televíziózás egykori fenegyereke Jáksó Lászlónak. Juszt a Heti hetes műsorvezetője egykori MTVA-s sorozata, a Marslakók bukása, és anyagi ráfordításai miatt támadta meg Jáksót, akit a kirohanás végén arra kér, lépjen ki a Heti Hetesből, különben nem marad műsor, amit Juszt nézni tudna a tévében. Egyébként Juszt jogi műsora és az akkor szintén hasonló nézettségeket produkáló Kékfény magazin mindkettő köztévés produkció volt, és adásonként alig került összesen 6 millió forintjába az MTV-nek ez a két átlagosan 1-1 millió nézőt leültető két műsor.

 jáksó -blikk

Hamar kiderült, esély sincs rá, hogy az általad kitalált műsor sikeres legyen. Bocsáss meg, de régen a MŰSZAKI HIBA feliratot többen nézték, mint a sorozatodat. (96 000 néző. Forrás: MTVA) – írja Facebookján Juszt. – Az pedig – úgy ítélem meg – már jellem kérdése, hogy a korábban felvett közel 1 milliárd mellé – mindezek után, amikor levették a képernyőről, még felvettél 85 millió forintot, nem is tudom, milyen címen? Ha belegondolok abba, hogy abból a 85 millióból 24 TV ÜGYVÉDJE c. produkciót készíthettünk volna el, akkor azért megborzongok. Igaz, az a műsor tényleg az MTV legnézettebb műsora volt.

Megjegeznénk, hogy a Kékfény is erős volt, sőt vetekedett Juszt TV Ügyvédje produkciójának nézettségével, de a két MTV-s produkció mindenképpen sokkal jobb volt, mint Jáksó bármelyik műsora. Sőt a Kékfény bűnügyi Magazinja a köztévének adásonként alig került 1,8 millió forintba – a szerk.

Akit érdekel Juszt teljes levele, az alábbiakban olvashatja. Mosolyogni kötelező.

Jáksó Laci!

Mi egyszer találkoztunk az életben. Kezdő voltál. Kedves. És – őszintén mondom – reményteljesen tehetséges. Ezért is figyeltem arra, hogy mit csinálsz. Nem is lett volna ezzel addig semmi baj, amíg ketté tudtad választani az üzletet és a szakmát. Tudod, kevesen vannak, akik ezt a kettőt együtt és egyszerre tudják művelni anélkül, hogy ne égetnék meg magukat. Te megégetted. Még azt is hajlandó vagyok elfogadni, hogy nem tudtad (?), hogy a Marslakók nem egyszerű és… nagyszerű produkció, amely kiverekedte magának a milliárdos helyet a képernyőn, éppen akkor, amikor százakat rúgtak ki az MTV-ből. Elhittem volna, hiszen ezt nyilatkoztad:

„Pénz most sincs, a közmédiából kirúgtak egy rakás embert, önnel mégis aláírnak egy kétmilliárdos szerződést. Ez sem fura?

Ha a leépítéseknek az volt a céljuk, hogy ne legyen műsor a tévében, akkor jogos a kérdés. Felteszem, nem ez volt a cél. Mindenesetre ha azt akarták, hogy legyen mód igényes, nézett műsort készíteni, mondjuk egy koprodukciós szerződéssel, akkor nincs ellentmondás. A közszolgálattal szerződni pedig nem azt jelenti, hogy ott vagyok a zsírosbödönnél. Tele van a szerződés kontrollokkal. Ha nem tetszik nekik, visszadobják, ha nem tudunk zöld ágra vergődni, bonthatják a szerződést. A további költségeket én fizetem ki.”

Hamar kiderült, esély sincs rá, hogy az általad kitalált műsor sikeres legyen. Bocsáss meg, de régen a MŰSZAKI HIBA feliratot többen nézték, mint a sorozatodat. (96 000 néző. Forrás: MTVA)

Az pedig – úgy ítélem meg – már jellem kérdése, hogy a korábban felvett közel 1 milliárd mellé – mindezek után, amikor levették a képernyőről, még felvettél 85 millió forintot, nem is tudom, milyen címen?

Ha belegondolok abba, hogy abból a 85 millióból 24 TV ÜGYVÉDJE c. produkciót készíthettünk volna el, akkor azért megborzongok. Igaz, az a műsor tényleg az MTV legnézettebb műsora volt.

És az is igaz, hogy amikor egyik óráról a másikra mégis megszüntették – hiszen délelőtt még ment a promotálás, este meg egy Sophia Loren film volt a helyén –, akkor én minden kollégát valóban kifizettem, s immár 6. éve perelem a Veled oly gáláns, ellenem meg ügyvédek sorát felsorakoztató MTVA-t.

Igaz, én soha nem nyilatkoztam azt, amit Te : „Egyébként meg: nincs itthon semmilyen médiadiktatúra.”

Kérlek, gondold meg a HETI HETESBEN való szereplést. Nem szeretnék miattad – az egyébként oly szegényes tv-s kínálatban – még nézhető műsorról is lemondani.

Talán kicsit komorra sikerült ez a levél. Megpróbálom oldani: hétvégére ebédvendégeket várok. Nincs véletlenül egy Rembrandtod kölcsön?