hirdetés

Várhatóan ítéletet hirdet ma a vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőperben első fokon a Veszprémi Törvényszék. A hírhedt vörösiszap-balesetben tíz ember vesztette életét és több mint hatvan család élete változott pokollá. A monstre per lassan négy éve húzódik, ami annak tudható be, hogy a politika igen komolyan bele akart szólni az ügybe. A perben 15 vádlott várja sorsát. 

vörösiszap

Az ítélethirdetésre két tárgyalási napot tűztek ki, január 28-át és 29-ét, a sajtóosztály tájékoztatása szerint azonban valószínűleg már az első tárgyalási napon ítélet várható.

A katasztrófa ügyében halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, valamint gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat 2012. január 19-én 15 ember, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetői és több alkalmazottja ellen. A büntetőper még 2012 szeptemberében elkezdődött, de kétszer is újra kellett kezdeni, mert a büntetőtanács összetétele megváltozott. Az ügyészség később több ponton is módosította a vádat.

A Mal Zrt. és a környezetvédelmi hatóság ellen 67 ember összesen 479 millió forint értékben indított kártérítési pert. A Kúria 2014. február 12-én hozta meg első harmadfokú, jogerős döntését a kolontári vörösiszap-katasztrófával összefüggésben. A bírói fórum elutasította a Mal Zrt. felülvizsgálati kérelmét, és 10 millió forint kifizetésére kötelezte a vállalatot. Kártérítési perekben azóta is születtek ítéletek, amelyekben a felpereseknek vagyoni és nem vagyoni kártérítést is megítéltek. Abból a 400 millió forintos keretből, amelyet 2015 februárjában különített el a kormány, 2015. november 10-ig hatvanhárom károsultnak fizették ki a megítélt kártérítést, eddig több mint 155 millió forintot.