hirdetés

Ellepte a NAV az Iványi Gábor lelkészhez tartozó ingatlanokat, házkutatás címén. Iványi kávéval és teával is kínálta a pénzügyőröket, akiktől hiába érdeklődött semmit nem tudott meg miért vannak az egyház és egyesületének az épületeiben és mit keresnek. Iványi természetesen a nyilvánosság jelenlétében szeretett volna információhoz jutni de ezen probálkozása órákig kudarcba fulladt. Picit fura, hogy Iványi miért nem kaphatta meg a házkutatási parancsot, hisz ő a gazdája mindennek.

 

Kiderült 2020.óta nyomoz a NAV Központi Nyomozó Főosztály ismeretlen tettes ellen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt, amely érintheti Iványi Gábor lelkész által létrehozott Oltalom Karitatív Egyesületét. Emiatt tartottak most a pénzügyőrök látványos házkutatásokat.

Reggel nagy erőkkel szállta meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Délután Iványi Gábor azt mondta, a NAV-osok nem mutattták meg, milyen felhatalmazás alapján mentek ki az irodáiban kutakodni, ezért ragaszkodott hozzá, hogy a NAV tisztviselői a sajtó jelenlétében végezzék a munkájukat. Iványi azt mondta, iratokat nem őriznek ott, ahova a NAV tisztviselői behatoltak, hanem a Wesley János Főiskola kampusztán van egy szoba, ahol az iratokat meg lehet tekinteni.

Iványi azt mondta, hogy a NAV-osok tájékoztatása szerint a Wesley János Főiskolával és az Oltalom Karitatív Egyesülettel kapcsolatban merült fel adócsalás gyanúja, ebben az ügyben nyomoznak ismeretlen tettes ellen. A vezető lelkész úgy fogalmazott, betörték az irodája ajtaját, kicserélték a zárat. A NAV-os akcióról ezt mondta:

Sajnos többekben felmerült, lehet, hogy azt fogják megtalálni, amit ők maguk tettek oda, de mint mondta, ilyen messzire ő nem merészkedne. Iványi azt mondta, szerinte cirkuszt rendeznek választási kampány idején.
Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi kiállásával politizál-e, azt mondta, nem, csak hangosan gondolkodik.-mondta Iványi.

Iványi Gábor a beszéde után újságírókkal együtt megpróbált bemenni a telephelyre, de a NAV tisztviselői útjukat állták. Néhány perccel később kinyílt az ajtó, és Iványi újra megpróbált bejutni, de továbbra is útját állták. A vezető lelkész kérte a NAV tisztviselőjét, hogy ne akadályozzzal a bejutását a saját munkahelyére. Mint mondta, ő itt rektor és az egyhéz elnöke. Pár perccel később újságírók és fotóriporterek az ablakon keresztül másztak be a Dankó utcai épületbe.

Egy egy egyház elleni üldözés, ami itt zajlik. – kommentálta az eseményeket eközben Iványi Gábor.

Az épületben kisebb lökdösődés is kialakult, a NAV tisztviselői többször erőteljesen felszólították az újságírókat, hogy távozzanak a „bűnügyi helyszínről”. A NAV-osok arról panaszkodtak, hogy az újságírók akadályozzák a munkájukat, az újságírók ugyanezt mondták, mondván, hogy őket Iványi engedte el. Az újságírók nem tágítottak. Egyikük megkérdezte, valami olyasmit kerenek-e, amit reggel kilenc óta nem találtak meg.

A NAV nevében a sajtószolgálat ad tájékoztatást – mondta egy NAV-tisztviselő.

Közben Iványi Gábor is bejutott az épületbe, ő tájékoztatást kért arról, ki az a bűnügyi eljárás alá vont személy, aki az épületben van, de azt a választ kapta, hogy a sajtót nem tájékoztatják. Az épületben több országgyűlési képviselő, közöttük a párbeszédes Szabó Tímea is jelen volt, ők is tájékoztatást kértek, de a NAV-osok azt mondták, a sajtó képviselőinek jelenlétében nem adhatnak tájékoztatást.

A NAV tisztvselője végül azt mondta, hogy költségvetési csalás gyanújával folytatnak házkutatást határozat alapján.

Az öcsémet eljárás alá vonták, túszol ejtették, ő az eljárás alá vont személy– mondta Iványi Gábor.

A NAV-osok közben azt mondták, a házkutatást elrendelő határozatot annak mutatják be, aki Iványitól kapott ügyvédi meghatalmazást mutat fel, ezért kerestek egy ügyvédet a jelenlévők között és egy személy hátán elkészült a meghatalmazás is.

Egy erkélyre állva rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Iványi Gábor, akinek szervezeténél az Oltalom Karitatív Egyesültetnél reggel óta helyszínelnek a NAV nyomozói, időközben pedig rendőrök is csatlakoztak – ők biztosították, hogy az ellenzéki képviselők feljuthassanak a szervezet irodájába a lelkésszel.

Iványi elmondta: a betörték irodájának ajtaját, zsákokba gyűjtöttek papírokat, iratokat. Mint mondta, költségvetési csalás gyanújával nyomoznak egyesületénél, de szerinte eltévesztették a házszámot, mert a ilyet a kormánynál kellene keresni.

A 2021. február 22-én közzétett tájékoztatásban az Oltalom azt írta, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek. „A NAV (meg sem várva azt, hogy az ítéletet kézhez kapjuk, vagy valamennyi jogi fórumon ügyünk végigfusson) a mai napon számlánkra terhelte azt a 246.131.000 (kétszáznegyvenhatmillió egyszázharmincegyezer – ebből 90.000.000 forint késedelmi büntetés) forintos hátralékot, mely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti” – írták Iványiék.

„Azt az összeget, ami jogosan járna, és évek óta mégsem kapjuk meg, mi sem tudjuk visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában. Hangsúlyozzuk, hogy a tőlünk elvett pénzből nem egyházunk hitéleti tevékenységét finanszírozzuk, hanem a legszegényebbeknek adunk reményt gyógyulásra a mindennapok méltó megéléséhez vagy jövőjük építéséhez” – tették hozzá.

Iványi Gábor a rögtönzött sajtótájékoztatón megismételte, hogy este 6 órára szolidaritási tüntetést szervezett a helyszínre Márki-Zay Péter, de arról ő sem tudott bővebb és pontosabb tájékoztatást adni, hogy mi történhet még az este folyamán.

Nos nem vagyunk sztárjogászok, de egyszerűbb lett volna kérni Iványit vagy bárkit az Oltalom Egyesületnél, hogy adja át a keresett papírokat. Így az órákig tartó házkutatás is rövidebb lehetett volna és a kedélyek sem lángoltak volna a tetőfokára. Az is fura, hogy Iványinak nem mutatták meg a házkutatási parancsot, ez is csak olaj volt a tűzre teljesen feleslegesen. Nincs abban semmi titok, ha a NAV nyomoz és az érintett ezt nyilvánosságra hozza.

Így sajnos rossz íze van ennek az egész házkutatásnak és furának is tűnik ez az egész, mert így a NAV lesz kénytelen magyarázkodni, annak ellenére, hogy feltehetőleg csak a munkájukat végzik.

(Horváth Sz.)