hirdetés

A FREE SZFE piros-fehér szalagjaival védik a rendszerváltás jelképévé vált lelkész , az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai intézményét. Kiakarja kapcsolni az állami közmű-szolgáltató a gázt. Azt, hogy Iványit a demokrácia talán utolsó élő előtti nem kedveli a kormány régóta tudott. Az intézmény elesett, hajléktalan személyeknek nyújt oltalmat, védelmet közel 30 éve. Az ügy sajnos felháborító, mert az állam több milliárd forinttal tartozik Iványi egyházának és most épp az állam egyik cége akarja kikapcsolni a közműszolgáltatást. Fura, sokkoló és úgy tűnik igen aljas eljárás mindez a tél kezdete elött, a koronavírus járvány közepén.

 

A MET tartozása rongyos 30 millió forint az állami közműszolgáltató felé. Igaz a magyar állam mivel jogtalanul tartotta vissza az egyház pénzeit, több milliárd forinttal tartozik Iványi Gábor lelkész vezette közösségnek és a MET így nem tudta fizetni például a közmű számlákat. Nos különös helyzet ez és az pedig nemcsak elgondolkodtató de egyben szánalmas is, hogy a kivérztetett egyházat most épp egy állami cég akarja el lehetetleníteni azzal, hogy leszereli a gázórát. Hol élünk ? Miért nem vonja le az állami közmű cég a tartozást az állami adósságból ? Miért nincs kompromisszum ? Ja, mert úgy tűnik nem ez a cél.

A szociális programokat ellátó intézmény vezetői évek óta próbálnak megegyezésre jutni a tartozás rendezéséről de sajnos eddig nem jártak sikerrel.

Most civil tiltakozók is megjelentek pénteken a Dankó utcában, hogy segítsenek megakadályozni a Wesley János Lelkészképző Főiskola és a hajléktalanokról gondoskodó Oltalom Karitatív Egyesület ellátását biztosító gázszolgáltatás kikapcsolását. Az épületet pedig a FREE SZFE jelképes kordonjaival, piros-fehér szalagokkal tekerték körbe. Az akció és a polgári engedetlenségi mozgosítás jól sikerült, a szolgáltató emberei sikertelenül próbálták meg elvinni a gázórát, ekkor mondták azt, hogy éjjel majd visszatérnek, feltörik az aszfaltot és úgy kapcsolják le a gázt. Nos ez sem fog menni, mert Iványiéknál is elindult az őrködés.

Iványi Gábor elismerte, hogy jelentős tartozást halmoztak fel, de szerinte ennél sokkal több pénzzel tartozik nekik az állam, amiért jogsértő módon megfosztották őket egyházi rangjuktól.

Nem tudom máshogyan értékelni a történteket, csak politikai leszámolásként. Az Iványi Gáborék elleni fellépés illeszkedik abba a támadássorozatba, ami az Index, a színművészeti egyetem vagy például a Klubrádió ellen zajlik.-mondta Pikó András, Józsefváros liberális polgármestere.

( cst)