hirdetés

Minden vádlott a felmentését kérte az utolsó szó jogán, és tagadták bűnösségüket az összesen hat halálos áldozattal járó, két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, az ismert médiaguru, Fenyő János-, valamint a lányokat futtató Cinóber-gyilkosságok összevont büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken. Az ügy érdekessége, hogy 2004-ben az egyik kecskeméti pentito bandavezér a vádalkujában úgy tudjuk, csak Josef Rohácot nevezte meg, de a most megvádolt többi vállalkozó meg sem volt nevezve. Sőt anno a magyar FBI is arra jutott, hogy a robbantásokat és bérgyilkosságok nem köthetőek Portikékhoz.

aranykéz utcai robbantás

Portik Tamás harmadrendű vádlott nem is mondott többet, csak hogy felmentést kér, Jozef Rohác elsőrendű és Ferencsik Attila negyedrendű vádlott azonban egyaránt csaknem egy órát beszélt az utolsó szó jogán.

Jozef Rohac szerint „az egész magyar alvilág megbolondult”.

Ferencsik Attila, az olajügyekben ismertté vált Energol Rt. egykori igazgatója pedig azt mondta, hogy ártatlan, itthon sem volt annak idején és Cinóbert nem is ismerte, így nem is állhatott szándékában őt megöletni.

Az Aranykéz utcai robbantás érdekessége, hogy anno még a szlovák titkosszolgálatok is képbe kerültek, mint a robbantást megrendelő szervezet. Magyarország uniós csatlakozását ugyanis az Ivan Lexa vezette szolgálatok nem akarták. Ezen vonalat erősítette, hogy egy budapesti hotelbe az elkövetők, köztük Hamala és Rohác is szlovák diplomata-útlevéllel jelentkeztek be. Sőt robbanóanyag-maradványokat is találtak a hotel szobájában a szakértők. A magyar FBI gőzerővel vizsgálódott. Minden gengsztert leellenőrzött, de sem Portik, sem más nem került képbe, semmi nem szólt ellenük. Sőt, igazából a pentito Boros felrobbantása pont Portiknak és Ferencsiknek volt rossz, hisz az ellenük folyó adócsalási ügyben nem tudták kérdőre vonni, vagy épp a szavahihetőségét próbára tenni Borosnak.  A sors fura fintora, hogy Boros rendőri hivatalos testőre épp tavaly nyáron halt meg véletlenül, így őt ki sem tudták kérdezni a rendőrök, sosem voltak kíváncsiak M. Zsolt mondandójára.

A Fenyő-gyilkosság is érdekesen alakult anno, hisz az albán Acifi Nijazi rögtön képbe került, de ő feladta magát Magyarországon, miután megtudta, hogy mivel akarják meggyanúsítani. Acifi nem izgult, mondta, hogy a poligráf és a DNS tisztázni fogja őt. Tisztázta is, pár hónap előzetes fogva tartás után hazaengedték. Bár már ekkor felreppent az a pletyka, hogy Acifi azért olyan nyugodt, mert amiket eldobált az állítólagos elkövető, az csak félrevezető nyom, és nem is Fenyő gyilkosán volt a sapka és a kesztyű. S az egész kitervelésében egy profi rendőr is részt vehetett. Nos Acifi nyomait meg sem találták, azonban az elkövetőről adott személyleírás rettentően hasonlított rá.

A Cinóber-gyilkosság pedig már az elkövetés napján arról szólt, hogy valakinek tartozott a lányokat is futtató férfi. Felreppent az is, hogy olajozott, de ő sosem bizniszelt olajjal. Drogügyletekbe akart beszállni, de az sem jött neki össze. Így érdekes, hogy épp Ferencsikkel került vitába, aki nem is ismerte.

Ráadásul úgy tudjuk, hogy 2004-ben tett egy ismert gengsztervezér, azaz pentito a leszámolások és robbantások ügyében részletes vallomást. Ezekben egyedül Josef Rohác neve bukkan fel, a mostani vádlottaké azonban sehol nem szerepel. Ráadásul akkoriban az akkori NNI vezetése úgy döntött, hogy ezzel a maffiavezérrel nem kötnek alkut. Hogy mi történt, hogy 2012-ben mégis alkut kötöttek ezzel a férfival, nem tudni, de az biztos, hogy a pentito ugyanazon vallomását mondta el, mint anno leírt, csak a szereplőket cserélte ki benne. Ráadásul a többi terhelő tanú is hozzá próbált igazodni. Mindez pedig így több, mint érdekes…

Mint beszámoltunk róla, múlt héten a perbeszédek során az ügyész életfogytiglant kért Jozef Rohacra és Portik Tamásra, a védelem viszont felmentést. A bíró csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését.