hirdetés

Újra demonstrálnak tejtermelők és a tehéntartó gazdák Budapesten a tovább csökkenő felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt. A demonstrálók mintegy félszáz tehénnel a Margit híd pesti hídfőjénél gyülekeztek, majd áthajtották a teheneket a Miniszterelnök Hivatalhoz.

tehénke 2

A tejtermelő tehenészgazdák a Miniszterelnöki Hivatalhoz vonultak, ahol petíciót akarnak átadni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Hónapok óta ugyanis várják a Fidesz-kormány lépést annak érdekében, hogy minőségi tej kerüljön a boltokba és a magyar gazdák érdekeit védje a kormányzat. Azonban eddig sok minden nem történt a tehenészek szerint.

Hegedűs Imre, a tejtermelők demonstrációs bizottságának tagja közölte, hogy a tej literenkénti felvásárlási ára már jóval az önköltség alá, 60-65 forintra csökkent, így a tejtermelők 1 liter tejen mintegy 20 forintot veszítenek. Azaz már nem jó üzlet.

Azt is kifogásolják a tejtermelők, hogy a kormány eredeti tervétől eltérően csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni jövőre 5 százalékra, az UHT, illetve a féltartós tejét és a félkemény sajtokét azonban nem. A tejtermelők így attól tartanak, feltehetőleg jogosan, hogy ezzel folytatódnak az áfacsalások az UHT-tejek piacán, ami már a belföldi piaci pozícióikat is veszélyezteti.

(Fotó: MTI)