hirdetés

Három magyar és két kínai állampolgár ellen indított eljárást a rendőrség embercsempészés gyanúja miatt. A nyomozók hét helyszínen tartottak házkutatásokat és lefoglaltak több mint 100 millió forintot. Az embercsempészésre szakosodott intellektuális bűnszervezet tagjai előzetesbe kerültek .

Hosszas megfigyelés és bizonyíték gyűjtése után lecsapott Repülőtéri Rendőr Igazgatóság arra az öt fős bűnszervezetre, amely külföldi legfőképp kínai állampolgároknak intézett Uniós beutazási és tartózkodási engedélyeket, dokumentumokat és személyes papírokat. A gyanú szerint ezen iratok mind hamisak voltak.

A napokban elfogott gyanúsítottak 2022 október óta folyamatosan adtak el kínaiaknak hamis személyi igazolványokat, útleveleket és vezetői engedélyeket, emellett az emberek szállításában is rendszeresen részt vettek – közölte a police.hu.

A rendőrség szerint az ügyfelek egy-egy engedélyért több tízezer eurot is fizetett.

A gyanúsítottak tevékenysége nem merült ki abban, hogy brit, szlovén, görög és portugál okmányokkal üzleteltek, a kínai embereket rendszeresen ők szállították a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre is .

A rendőrség hét helyszínen egy időben tartott kutatást, ahol százmillió forint összegű készpénzt – angol fontot, eurót, norvég koronát, cseh koronát és kínai jüant -, valamint nagy értékű autókat és hamis okmányokat foglaltak le. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai bűnügyi őrizetbe vették az öt embert, és kezdeményezték a letartóztatásukat.