hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy beperelte az ESZOSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma hibás döntése miatt a Lázár János vezette Miniszterelnökséget. A szövetkezet álláspontja szerint jogtalanul mondták fel a szerződésüket, és ezzel maga a kormányzat lehetetlenítette el közel háromezer család jövőjét. A pert – úgy tudjuk – a végelszámoló indította.

ESZOSZ-éhen döglünk

Úgy tűnik, az MSZP által sokat szidott szövetkezet harcol az igazáért. Az ESZOSZ ugyanis beperelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának felmondó határozata miatt a Miniszterelnökséget. A közel háromezer embert foglalkoztató szövetkezet szerint ugyanis a szerződés felmondása törvénytelen volt és minden jogalapot nélkülözött. Úgy tudjuk, hogy a pert az állam ellen az ESZOSZ-hoz kijelölt végelszámoló adta be.

A periratban az áll, hogy az uniós milliárdok elnyerése után az állam a szerződésben foglalt földeket, ahonnan a növényi hulladékot kitermelhették volna, nem biztosította az ESZOSZ-nak. Így maga az állam lehetetlenítette el a szövetkezetet és annak munkáját. Az EMMI – főként az MSZP-s Bangóné kijelentései miatt – szabálytalansági eljárást indított az ESZOSZ ellen. A Minisztérium hosszas kutakodás után azt állapította meg, hogy az ÁSZF 7.1.1-es pontját sértette meg a szövetkezet, így a TÁMOP-2.4.3.F/1-2014-0002 számú pályázati szerződéstől felmondását, továbbá az addig kifizetett 1 299 492 863 forint visszafizetését rendelte el.

A szövetkezet képviselői szerint semmiféle jogszabályellenes lépés vagy szabálysértés nem történt részükről. Az EMMI direkt, vagy csupán véletlenül, de rosszul hivatkozik a szerződésszegésre, hiszen semmiféle dokumentum, tájékoztatás és adat nincs arra vonatkozóan, hogy a projekt megvalósítása során folyósított előleget ne lehetett volna a projekt céljával összefüggő kiadásokra fordítani. Ilyet még az EMMI határozata sem tartalmaz.

AZ ESZOSZ egyelőre csak annyit akar elérni a bíróságon, hogy a közigazgatási határozatot semmisítsék meg.

Az eljárás az ESZOSZ ellen azért is fura, mert ennél jóval nagyobb bajok derültek ki a Fidesz fő romaügyi biztosa, Farkas Flórián által korábban vezetett ORÖ uniós és állami milliárdjainak a felhasználásánál, de ott ilyen határozatot sosem hozott az EMMI. Sőt, a projekt mehet tovább, bár kevesebb pénzből, mint azt tervezték. A két ügy között sajnos csupán annyi a hasonlóság, hogy mindkét esetben milliárdokat adott az állam, valamint az Unió hátrányos helyzetű emberek munkahelyének megteremtése céljából. Ami viszont hatalmas különbség, hogy amíg az ORÖ a milliárdokból drága luxusingatlanokat vett, autókat bérelt méregdrágán, fura elszámolásokat  gyártott, addig az ESZOSZ-nál béreket, adót, járulékot fizettek, oktatták a munkásokat, dolgoztak. Amíg volt elég föld és volt érvényes pályázat.