hirdetés

A héten újabb meghallgatások kezdődtek a Zuglóból nyomtalanul eltűnt szocialista képviselő, Sápi Attila ügyében. A több mint egy éve zajló kőrözési eljárás új lendülete egybeesik Németh Szilárd Fidesz alelnök nyilatkozatával, amelyben maffiamódszereket sejtetett az ügy hátterében.

 

 

sápi-mszpÁprilis végén azért lesz időközi választás Zuglóban, hogy betöltsék a 2016 januárjában nyomtalanul eltűnt MSZP-s Sápi Attila képviselői helyét, akinek a jogszabályok értelmében január végén megszűnt a mandátuma. Mert nem jelent meg egy testületi lésen sem. Az ellenzék szerint botrányos körülmények között tűzték ki az április 23-ai időpontot, amiért valamennyi jogorvoslati lehetőséget igénybe kívánják venni.

Sápi eltűnéséig 9-9 volt az ellenzék és a kormányoldal aránya Zuglóban, és nem egyszer a Jobbik, az LMP, vagy éppen a Civil Zugló Egyesület egy-egy képviselőjén múlt, hogy miként alakultak az erőviszonyok. Mindkét oldal úgy gondolkodik, hogy akinek a jelöltje bukik, az bukja a kerületet.

A Fidesz Németh Szilárdon keresztül kvázi maffiamódszerekkel hozta összefüggésbe a helyi MSZP-t. A kormánypárt alelnöke szerint a választópolgároknak joguk lenne tudni, mi áll az eltűnt képviselő ügyének hátterében.

Azt se tudjuk pontosan, hogy az eltűnés mit jelent: eldugták valakik, el kellett valahova mennie, le kellett lépnie vagy pedig végleges megoldást kerestek, akik mondjuk eltették láb alól – fogalmazott a politikus, hozzátéve, szerinte a körülmények vizsgálatakor az is látható, hogy valamilyen bűncselekménynek lennie kell a háttérben, mivel egy százmilliós köztartozás köthető Sápi Attilához.

A szocialistáknak már be lehetett tárazva a válasz, mert rögtön Németh Szilárd sajtótájékoztatójának másnapján visszalépésre szólították fel az időközi választás fideszes jelöltjét, mondván: Somodi Zoltán a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartóságának titkára és kincstartója, s mint ilyen megszegte önként vállalt esküjét, hiszen a rend hivatalos szabályzatának értelmében nem vehetne részt semmilyen politikai mozgalomban vagy intézményben.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke úgy véli, ha a Fidesz-KDNP „szavaiban és tetteiben megbízhatatlan jelöltet indít, a zuglói embereket sérti meg”.

Tudomásuk szerint a Fidesz nem a Vatikán egy külképviselete, ezért várják Somoditól a visszalépésről szóló bejelentést. Ennek megkönnyítésére szerdán a szocialisták visszalépési nyilatkozatot is vittek a jelöltnek, továbbá a rend nagyperjeléhez, Erdő Péter bíboroshoz, prímáshoz, esztergom-budapesti érsekhez fordultak, hogy megismerjék véleményét az ügyről.

Állítólag a héten újból rendőrségi meghallgatások kezdődtek Sápi Attila ügyében. Bitskey Bence, a baloldal közös zuglói jelöltje (mínusz Együtt), elmondta azzal kereste meg őt a rendőrség, hogy másokkal együtt szerepel egy önkormányzati híváslistán, ezért ki szeretnék kérdezni.

Bitskey kifejezetten érdekesnek tartja, hogy éppen egy hónappal az időközi választások előtt aktivizálták magukat újra a rendőrök, továbbá éppen az eltűnt képviselő helyén induló MSZP-s jelöltet találták meg elsőként, és csak remélni tudja, hogy nem a Németh Szilárd sajtótájékoztatóján elhangzottak adtak új lendületet a nyomozásnak. Meg is kérdezte az őt hívó rendőrtől, hogy hova a nagy sietség a lassan 14 hónapja húzódó ügyben, és azt a választ kapta, hogy a BRFK azon osztályán, ahonnan keresik, szűk egy hónapja landolt az ügy, a kollégák pedig csak most jutottak el a meghallgatásokig.

Megkérdeztük a BRFK Kommunikációs Osztályát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy nem bűnügyi nyomozás van folyamatban, hanem a 2016. január 11. óta zajló körözés nem zárult még le, és ennek részeként, az adatgyűjtési szakaszban meghallgatások zajlanak. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy miért 14 hónappal az eljárás megkezdése után álltak neki meghallgatni a zuglói képviselőket.

Az MSZP zuglói önkormányzati képviselőjének tavaly január 5-én vesztett nyoma, két héttel azelőtt, hogy meg kellett volna jelennie a bíróságon ittas vezetés miatt. Az egyik bulvár lap szerint sérülések borították a képviselő testét, amikor eltűnése után pár nappal váratlanul megjelent egy budai hölgyismerőse lakásán. Vagyonnyilatkozatában csupán egy 1,8 millió forintos tartozás szerepelt, ugyanakkor utóbb kiderült, hogy vagyonvédelmi vállalkozása ellen felszámolást rendeltek el egy 100 millió forintos tartozás miatt.