hirdetés

A kerékpárosoké ma Budapest. A biciklis közlekedés népszerűsítéséért és további fejlesztések eléréséért kezdett felvonulást a Magyar Kerékpárosklub délután. A belvárosnál szinte minden utcasarkon rendőrök állnak. Aki nem tudná, hogy békés bringás felvonulás lesz, az azt hihetné, valami államellenes tüntetés miatt van ennyi rendőr. A Fidesz-székházat még egy alkalmi közműépítési kordonszalaggal is körbevették, biztos, ami biztos.

 I BikeAz I Bike Budapest elnevezésű megmozdulás több ezer részvevője délután három óra után indult a pesti alsó rakpart Szabadság híd felőli oldalától. A rendőri kíséret mellett haladó menetet narancssárga pólót viselő szervezők vezetik, a tömegben pedig kerékpáros rendőrök is tekernek.

A felvonulás néhány órás ideje alatt jelentősen korlátozzák a forgalmat Budapest belvárosában, lezárták egyebek mellett az Andrássy utat és a Bajcsy-Zsilinszky utat, valamint több hidat is. A szervezők jelezték ugyanakkor, hogy a főbb tömegközlekedési járatokat átengedik.

A kerékpáros menet végállomása a Margit-sziget, ahol a részvevők a megmozdulás zárásaként magasba emelik kerékpárjaikat. A Magyar Kerékpárosklub korábban közölte, céljuk, hogy minél többen megtapasztalhassák egy kerékpárbarát város hangulatát, a menet ezért Budapest legszebb részein halad át.

A kerékpározás egyszerű, olcsó és gyors közlekedési mód, emellett a biciklis fejlesztések a nem kerékpározóknak is kevesebb dugót, jobb környezetet jelentenek – fejtették ki, arra is emlékeztetve, hogy a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerdán megállapodott Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy a klub helyet kap a városházi tervek előkészítésében.

A szervezet szerint folytatni kell a biciklis fejlesztéseket, az elavult kerékpárutakat újra kell tervezni, meg kell oldani a bel- és külváros kapcsolatait, a hidak átjárhatóságát, a közbringarendszer fejlesztését, és szemléletformáló kampányokat kell indítani.