hirdetés

Az Esti Újság értesülése szerint egy ukrán származású plasztikai sebész által okozott súlyos, majdnem halálos kimenetelű műhibaper nyomozása során a rendőrség komoly hibát vétett. A plasztikai műtétbe majdnem belehaló ügyvédet ugyanis elfelejtették beidézni az igazságügyi szakértő meghallgatására. A BRFK kérdésünkre elismerte a hibát, és azonnal intézkedett annak orvoslására. Az ügyben bár két éve folyik a nyomozás, gyanúsított nincs, pedig a budai luxusklinikán ténykedő és hibázó ukrán orvost úgy alkalmazták, hogy megfelelő orvosi végzettsége sem volt ehhez.  

szike

Mint arról az Esti Újság elsőként beszámolt, 2013-ban nyomozást rendeltek el egy plasztikai műtét miatt, amelybe majdnem belehalt egy ügyvéd. A műtétet végző külföldi orvos hibázott, ráadásul nem is praktizálhatott volna Magyarországon, hisz erre papírja, végzettsége sosem volt a dokinak, egy budai luxusklinikán mégis ténykedhetett. A nyomozás során eddig senkit sem gyanúsítottak meg, sem a klinika tulajdonosait, sem más orvost, sem az ukrán dokit, aki azóta eltűnt, feltehetőleg kereket oldott. A rendőrség az ügyben úgy tudjuk, kirendelt egy szakértőt, akit súlyos szabálytalanságokat és felelősségét is megállapította több személynek a majdnem halálos kimenetelű műtét végett. Azonban a BRFK hibázott, nem is picit. A szakértő személyes rendőrségi kihallgatására ugyanis sem a sértett, sem az ügyvédje nem kapott idézést, azaz szabálytalan volt, amit a BRFK is elismert.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitánysága az ön által említett ügyben 2015. július 15-én igazságügyi orvosszakértőt hallgatott meg. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 51. § (2) bekezdés a) pontja kimondja, hogy a sértett jogosult arra, ha e törvény másképp nem rendelkezik, hogy az eljárási cselekményeknél jelen legyen, az eljárás őt érintő irataiba betekintsen. Az eset eljárásjogi hibának minősül. A szakértői meghallgatást a rendőrség ismételten végrehajtja, amelynek időpontjáról a sértettet és jogi képviselőjét időben, az eljárási szabályoknak megfelelően értesíteni fogja – válaszolt írásban szerkesztőségünknek a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Úgy tudjuk, az ügynek koránt sincsen vége, hisz a plasztikai műtétet túlélő ügyvéd kezelésében két fővárosi kórház is érintett volt, amelyeknek szintén van abban felelőssége, hogy az amúgy halálos kimenetelű orvosi hibákat túlélő ügyvéd súlyos maradandó testi fogyatékosságot szenvedett.