hirdetés

A negatív reklám is reklám. Súlyos tízmilliókkal kapott többet mint eddig az adományozoktól. Azaz a Gyermekrák Alapítványnak nagyon jót tett, hogy nyílvánosan marták, szidták és próbálták lejáratni főként a kormányhoz közel álló Index révén. A szervezetnek ugyanis több mint kétezerrel többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, így az több mint tizennyolcmillió forinttal több támogatást kapott az idei bevallási adatok szerint, mint tavaly.

gyermekrák alapitvány

Hiába érte tehát sok kritika az alapítvány vezetőjét, Balogh Istvánt, s az sem rendítette meg a felajánlók bizalmát, hogy az ügyészség hűtlen kezelés miatt vizsgálódik az alapítványnál. A botrány az alapítvány körül akkor robbant ki, amikor az Index videóra vette, amint Balogh az alapítvány mentőautóját magáncélra vette igénybe. Ezt rendőrségi és ügyészségi nyomozás követte hűtlen kezelés gyanújával, majd több gyerekkórház is támadni kezdte Baloghot, mondván, indokolatlanul hagyja ki őket az adományozásból.

A szervezettel és vezetőjével kapcsolatban nem ez az egyetlen érdekes ügy, a Gyermekrák Alapítvány miatt ugyanis módosítani kellett az egy százalékok felhasználásának szabályait. Az alapítvány elkezdte spájzolni a felajánlott összeget, mondván, egy gyerekkórházat terveznek építeni a felajánlásokból. Mire a nemes célra összejön a szükséges több milliárd forint, a felajánlott összeg hozama az alapítványt gazdagítja – s ez volt az, ami nem tetszett a jogalkotónak, ezért a felajánlásokat egy éven belül el kell költeni.
Baloghéknak van mit költeniük: a tavalyi jövedelme után több mint 64 ezer magánszemély adta nekik az adója egy százalékát, összesen 221,8 millió forintot. Ez tízszázalékos növekedés. Vagyis az emberek annak ellenére, hogy az ügyészség az ügyvezetést és a működést érintő súlyos vétséget és szabálytalanságot talált első körös vizsgálata során, nem pártoltak el az alapítványtól, sőt: a negatív hírek ellenére további támogatókat is szerzett.