hirdetés

Szabadulhatnak az embercsempészésért elítélt külföldiek a magyar börtönökből. Állítólag így több milliárd forintot takarít meg Magyarország azzal a jogtörténeti intézkedéssel, miszerint hétszáz jogerősen elítélt, külföldi embercsempész hagyhatja el a magyar börtönöket. Úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek, és 72 órán belül elhagyják az országot. Nos ez mindenképp történelmi lépés, de érthetetlen, hogy a saját hazájukban ki ellenőrzi majd őket ? Mi lesz így a kiszabott és hátralévő ítélettel ? Olyan ez picit mintha amnesztiát adnánk ezen elítélteknek és nehogy az legyen majd, hogy ezen fura lépés miatt felpörög majd a migránsok behozatala. Az is elgondolkodtató, hogy sok magyar elítélt miért nem kapja meg a regintegrációs lehetőséget, mert sokukat kizárnak ezen lehetőségből a BV illetékesei. Ők vajon mikor kapnak olyan lehetőséget, mit az embercsempészek ? 

Állítólag már gőzerővel zajlanak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) a jogerősen elítélt, külföldi embercsempészek reintegrációs őrizetének előkészületei, tudta meg a Magyar Nemzet belügyi forrásból.

A magyar jogos kriminalisztika történeétben még soha nem volt példa rá, hogy az egyébként már évek óta lehetséges reintegrációs őrizetet tömegesen alkalmazzák külföldi fogvatartottak esetében, ráadásul úgy, hogy az őrizetet az elítélt saját országában tölti majd.

Az embercsempészekről a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt. Mint kifejtette, azt a problémát kell megoldani, hogy adófizetői pénzen a külföldi embercsempészeket tartják itt börtönben. Ez drága, különösen úgy, hogy sok emberről van szó. A börtönök ráadásul zsúfoltak, ezért lehetővé tették több száz embercsempésznek az országból való távozást. Utóbbit – Gulyás Gergely közlése szerint – a Belügyminisztérium szavatolta.

A kormány ezzel előremutató és jogtörténeti kuriózumnak számító döntést hozott, amely a Magyar Közlönyben április végén meg is jelent. A reintegrációs őrizet kiterjesztésével arra kötelezik a hazánkból jogerősen kiutasított embercsempészeket, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarország területét. Az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének végrehajtásával összefüggő terheket ne a magyar adófizetők fizessék meg.

A kormány rendelete az embercsempészés vagy annak előkészülete miatt jogerősen elítélt, az országból kiutasított fogvatartottak esetében teremti meg a reintegrációs őrizetbe helyezés lehetőségét, ami nem azonos a jogerős ítélet semmisségével.

A speciális reintegrációs őrizetnek feltétele még, hogy az elítélttel szemben más bűncselekmény miatt Magyarországon ne legyen folyamatban büntetőeljárás és az elítéltre ne várjon további szabadságvesztés.

Az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezet azzal szembesült, hogy az embercsempészéssel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek száma folyamatosan emelkedik a börtönökben.

A fogva tartott embercsempészek zöme külföldi. Jelenleg mintegy 13 százalékuk, 73 ország csaknem 2600 állampolgára tartozik ebbe a körbe. Az intézkedés mintegy hétszáz fogvatartottat, többségében a hazánkkal szomszédos országok állampolgárait érinti.
A reintegrációs őrizet alkalmazhatóságát a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka állapítja meg, annak tényéről és időtartamáról a fogva tartó intézet parancsnoka állít ki okiratot. A reintegrációs őrizet végrehajtásának kijelölt helye az elítélt szokásos tartózkodási helye szerinti állam területe, vagy ha az nem ismert, az állampolgársága szerinti állam területe.