hirdetés

Kivezeti a kormány járványügyi korlátozások döntő többségét így hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés-közölte Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Megerősítette a kormány továbbra sem küldünk katonákat Ukrajnába és katonai szállítmányokat sem engedünk át Magyarországon.

 

Kivezeti a kormány a járványügyi korlátozások döntő többségét. Ennek értelmében a kötelező maszkviselés hétfőtől megszűnik. Eltörlik azt az opciót is, hogy a munkáltatók elrendeljék a munkavállalóiknak a kötelező oltást, ez alól kivételt jelent az egészségügy. Kivezetik a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is.

Magyarország határozott döntése, hogy nem küld katonákat és nem enged át semmilyen fegyverszállítmányt az ukrán-magyar határon. A katonai szakértők szerint komoly az esélye, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisítik, ezért ez a helyes magatartás a kárpátaljai magyarok védelme szempontjából, mivel sokan elhagyni kényszerülnek otthonaikat.

A miniszterelnök soha nem mondta, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát – mondta Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére. A háborút elítélik, de Oroszország gazdasági partner. Ez nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekkapocslat, fogalmazott.

Nem lehet megbecsülni, hogy egy hét múlva leáll a menekülthullám intenzitása vagy akkor erősödik fel. Ukrajnában a rendszerváltozást követően közel 50 millió ember élt, ma 36 millióan. Csak Lengyelországban 1 millió ember él. Az ukránok részéről az az érzés, hogy nincs jövőképük, az elmúlt 30 évben is tömeges volt, mondta Gulyás.

Kiderült Kijevből az ukrajnai magyar nagykövetség Lembergbe költözött.

Kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők átmeneti munkavállalásának segítésére. Ez a betöltetlen álláshelyekre vonatkozik, amiből 80 ezer van ma Magyarországon.

Ha Paks nem lenne, négyszeresére emelkedne a rezsi, 90 ezerről 350 ezer forintra. A jelenlegi árakon 1200 milliárd forinttal lenne több az az energiamennyiség, amit Paks termel, ha a szabad piacról lenne beszerezve. Pillanatnyilag nincs akadálya, hogy megépüljön Paks 2.

(Ajtai)