hirdetés

Faggatták órákon át a minisztert Hende Csabát, de sokakban, legfőképp az MSZP-ben azért maradtak még kétségek. Zárt ülésen adott tájékoztatást Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség (MH) vadászrepülőinek a közelmúltban történt baleseteiről az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában.

gripen3

A honvédség két Gripenjének akár időleges kiesése elsősorban a pilóták kiképzésében okoz gondot – mondta a miniszter a több mint három órán át tartó ülés után. Ennek megoldására alapvetően a Gripeneket gyártó svéd partnerrel folynak tárgyalások, és remélhetőleg a nyár végére megoldják az ügyet – tette hozzá Hende Csaba.
Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke szerint az ülésen elhangzottak alapján semmi nem igazolja azt, hogy a három baleset között lenne bármiféle összefüggés.

gripen_baleset

Az ellenzék azonban másképp látja a Gripen baleseteket. Sőt valamiféle baj lehet, legalábbis Demeter Márta MSZP-s képviselő szerint ezeket az incidenseket nem lehet fatális véletlenek sorozatának nevezni, valamilyen rendszerszintű problémára utalnak.
A Hm bízik benne, hogy a nyár végére pótolni tudják a hiányzó gépeket s a pilóták nem maradnak repülés nélkül.