hirdetés

Keményen beszólt a kisebbik kormánypártnak, a KDNP-nek a baloldali honatya. Lukács Zoltán szerint csak ne követelőzzön az a KDNP, amely ellenzi a vasárnapi munkáért járó dupla bért, és amely most szerinte megint próbálkozik. 

lukács zoltán mszp-m1

A mérhető támogatottságot felmutatni nem tudó KDNP ne azon gondolkodjon, hogy hány vasárnap ne kereshessenek pénzt és ne vásárolhassanak az emberek, hanem arra adjon választ, miért szavazták meg a vasárnapi bérpótlék felére csökkentését, és miért ellenzik azt, hogy aki vasárnap dolgozik, az arra a napra kapjon dupla fizetést! Amíg a KDNP támogatja a felére csökkentett vasárnapi bérpótlékot, ne ígérgessen, ne követelőzzön, és ne hazudja azt, hogy a munkavállalók oldalán áll!

Az MSZP kezdettől fogva azt képviseli, hogy aki vasárnap dolgozik, annak arra a napra járjon dupla fizetés – és nem csak a kereskedelemben. Az általunk benyújtott határozati javaslat szerint a bérpótlék csak 50 százalékig lenne járulékköteles, ezzel mindenki jól járna: a dolgozók, akik vasárnap dupla fizetést kapnának, és a munkaadók, akik könnyebben ki tudnák fizetni a vasárnapi bérpótlékot.

Idetartozó javaslatunk még az is, hogy egyetlen munkavállalót se lehessen havonta két vasárnapnál többet dolgoztatni – kivéve, ha a dolgozó és a munkáltató erről írásban megállapodik. A munkaidő nem lehet több napi 8, illetve heti 40 óránál, ettől eltérni csak nagyon indokolt esetben lehet.

A KDNP-nek először ezt kellene megszavaznia, ha már az állítólagos „keresztényszociális” elkötelezettségét akarja bizonyítani –  írta Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közleményében.