hirdetés

Magyarországnak annyira nincs pénze, hogy Kanadának kellett kifizetnie a magyar vadászpilóták kiképzésének költségét a NATO Saskatchewan tartománybeli kiképzési központjában – közölte az Ottawa Citizen a kanadai védelmi minisztériumtól és a légierőtől származó dokumentumokra hivatkozva.

gripen

Kanadának kellett kifizetnie a magyar vadászpilóták ottani NATO-kiképzésének 2012-es és 2013-as költségeit – közölte az Ottawa Citizen. A lap szerint évi 9 millió dollárról van szó, de ezt Magyarország a „pénzügyi problémái” miatt nem tudta vállalni.
A beszámoló szerint a kanadai védelmi minisztérium az idei 9 millió dolláros magyar számla kifizetése mellett arra is javaslatot tett, hogy a jövő évben esedékes 10 millió dolláros, és a 2016-ra várható 11 millió dolláros költséget is átvállalják. Sőt, a lap szerint Magyarország azt kérte Kanadától, hogy egészen 2021-ig fizesse ki helyette ezeket a költségeket.
Az Ottawa Citizen szerint a magyar probléma arra világít rá, hogy a NATO új tagjainak pénzügyi nehézségei lehetnek és nem tudják oly mértékben növelni a katonai és védelmi költségvetésüket, mint más NATO-szövetségeseik.