hirdetés

Újabb budapesti önkormányzat ho szigorú megszorításokat a rezsiárak elszabadulása miatt. A bezárási hullám az egykori Fideszes és talán a legjobb oktatási miniszteréből lett polgármestert Pokorni Zoltán kerületét is elérte. A XII. kerületi önkormányzat becslései szerint az általuk fizetendő áramdíj 12,4-szeresére, a gázdíj 12,5-szörösére nő. Pokorniék azonban óvodákat és bölcsődéket nem zárnak be.

 

Számos intézményt zárnak be a Hegyvidéken a jövő év elejétől a működtetési költségek minimálisra csökkentése érdekében – derül ki Pokorni Zoltán polgármester előterjesztéséből.

Az előterjesztés szerint január elsejétől három hónapra bezár a MOM Kulturális Központ, a Barabás-villa, a Jókai Klub, a Hegyvidék Galéria, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, a Városmajori uszoda, a MOM Sportközpont, az idősek nappali ellátását végző gondozási központok. A tervek szerint pedig a Városmajori focipályákat pedig nem fedik be.

A polgármester ezenkívül felülvizsgálta a jegyzővel együtt a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási rendjét és a home office lehetőségeit is „a működési költségek racionalizálása érdekében”.

A Kulturális Szalon és a Lóvasút sorsa Pokorni szerint nem dőlt el, ezek esetleg nyitva maradhatnak “a működési költségek és a kihasználtság függvényében”.

A tervben szerepel továbbá, hogy este 8-kor lekapcsolják az Erzsébet-kilátó díszkivilágítását is, amely Budapest egyik ékessége volt esténként.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a kerület intézményei idén összesen bruttó 126 millió 134 ezer forintot fizettek az elektromos áramért, de ez az összeg a jelenlegi információik és becslések szerint 12,4-szeresére, 1 milliárd 563 millió forintra emelkedik. A gázdíjnál hasonló mértékű, 12,55-szörös a várható növekedés, 56 millióról 703 millióra ugrik.

Az önkormányzat az alábbikat írta a megszorításokról.

„A Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön ülésezik, és a napirenden az említett témában is szerepel előterjesztés. Ebben a szükséges takarékosság mellett több javaslat is szerepel. Ezek között van például, hogy bölcsődét, óvodát, egészségügyi intézményt az önkormányzat nem zárat be. Emellett téli rezsitámogatás néven a rászorultak részére havonta 13 ezer forintos támogatást tervez bevezetni az önkormányzat. A javaslat szerint az önkormányzat az étkezési díjak emelését is átvállalja a családoktól az év végéig. A helyzetre tekintettel elhalasztani tervezzük az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelését. A javaslatok között szerepel még egy »Energia Veszélyhelyzeti Működési Alap« és egy »Energia Veszélyhelyzeti Fejlesztési Alap« létrehozása is. Mindezekről tehát csütörtökön tárgyal a képviselő-testület”.