hirdetés

Házkutatás tart az NNI a fidesz közeli brókercégnél a Quaestor irodáiban. Így akár hamarosan őrizetbe vételekre is lehet számítani. Az ügyben különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de egyelőre nincs gyanúsított. Mint ismeretes a Győri ETO futball klub tulajdonosa öncsődöt jelentett a Buda Cash botrány miatti ügyfél pánik miatt. Az MNB azonban azt állítja csalás történt, 150 milliárd forintnyi saját kötvényt értékesített cég a megengedett 70 helyett. Tarsoly Csaba cégbirodalma dőlni látszik, az ügyfeleknek pedig nem jár állami kártalanítás.

 tarsoly

A Váci úti Quaestor székházat el lepték az NNI nyomozói. Mindent visznek és mindent foglalnak, ami a csalás felderítéséhez szükséges. S úgy tudjuk nem kizárt, hogy a cég vezető tisztségviselőit ki is hallgatják még a cég székházában és indítványozzák az őrizetbe vételeket is. Mindez érthető lenne, hisz  a bróker cégek és bankok bedőléséből minden hétre jut lassan egy. Ráadásul a miniszterelnöknek sem tetszik ez a sok bűntény a pénzügyi cégek körül. Bár a Quaestor más mint a többi. Másmert a tulajhoz tartozik a Győri ETO futballklub, ismeri Orbán Viktort , jó ismerőse a külügyminiszternek, s részese az állam keleti nyitásának is az orosz és török kereskedőházakban szerzett érdekeltségei révén.

A Quaestor elnökének ügyvédje Papp Gábor szerint a jelenleg is a Váci úti székházban tartózkodó ügyfelek és a dolgozók együttműködnek a hatóságokkal. Hozzátette: a cégcsoportnak mind a 634 dolgozója azon dolgozik, hogy egyetlen befektetőjüket se érje kár. Az ügyvéd az MTI-nek azt is megerősítette, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de az ügynek nincs gyanúsítottja.

Mint ismeretes Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató a hét elején tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A cég indoklása szerint “a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit”.

Az MNB kedden felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.