hirdetés

Hazahoztak 12 sérült magyar katonát Koszovóból, akikért tegnap indult a honvédség repülő kórháza.  A szerb tüntetők összesen 27 magyar KFOR katonát sebesítettek meg. Három magyart lőtt sérülések érték, szerencsére mindenkinek az állapota stabil és nem életveszélyes.

A magyar katonák a koszovói Zvecanban lettek a KFOR kötelékében bevetve, hogy a feldühödött tüntető tömeget szétoszlassák. Az akcióban olasz és amerikai katonák is részt vettek. A szerb dühödt tömeg azonban rátámadt a KFOR alakulatra igencsak váratlanul, botokkal ütötték az egység tagjait, köveket és üvegeket dobáltak rájuk. Állítólag gránát is robbant, de három magyar katona lőtt sérüléseket szenvedett.

Az este a KFOR vezetőit és a NATO illetékeseit is megdöbbentette, hisz ilyenre nem volt példa a békefenntartó katonai misszió történelmében.

A 12 sérültet szállító katonai gép nem sokkal délután 3 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A honvédelmi miniszter a gép érkezése után a fedélzeten néhány szót váltott a sebesült katonákkal és az őket haza hozó orvosi személyzettel .

A magyar katona ismét helytállt, hősiesen teljesítette kötelességét mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter .

„Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt került az a magyar manőverező század bevetésre tegnap Koszovóban, amelyik a tüntetőkkel került összetűzésbe. Összesen 27 sérültünk van, 12-en jöttek a repülőgépen most.-folytatta a honvédelmi miniszter.

A magyar katonákat a legkeményebb zavargásokra készítik fel, de most valami félrement, írtuk elemző cikkünkben. Hárman lőtt sérülést szenvedtek el Zvečanban, ami a fővárostól, Pristinától 50 kilométerre fekszik.