hirdetés

Bemutatták be a francia nemzeti hősnő, Jeanne d’Arc állítólagos gyűrűjét egy szabadidőparkban Nantes-ban, Franciaországban.

jean d'arc gyűrűje-telegraph

Ötezer érdeklődő gyűlt össze a gyűrű bemutatásán. A gyűrűt történelmi kosztümöt viselő férfiak vitték egy gyaloghintón a Puy du Font park kastélyának belső udvarára. A bevonulást lovagi öltözékes színészek kísérték.

Philippe de Villiers, a nyugat-franciaországi történelmi park alapítója azt mondta: Ez egy kis darab Franciaország ez, ami most hazatért. A gyűrű visszatért Franciaországba, és itt is marad örökre.

A park több mint 370 ezer euróért, azaz 115 millió forintért vette meg februárban a gyűrűt egy londoni árverésen. A gyűrű egykor állítólag Jeanne d’Arcé, az orléans-i szűzé volt, az elmúlt évszázadokban azonban Nagy-Britanniában volt. Egyes szakemberek azonban kétlik, hogy valóban a francia katonák védőszentjéé lett volna.

Az 1412-ben született lotaringiai parasztlány a százéves háborúban az angolok által megszállt Orléans városának felszabadítójaként vált hőssé. Isteni sugallatra hivatkozva csapatokat gyűjtött az angol megszállók elleni küzdelemre. Fellépése megfordította a háború menetét, de cselszövéssel elfogták, és 1431-ben, 19 éves korában eretnekség címén máglyahalálra ítélték, és Rouen főterén nyilvánosan megégették. A katolikus egyház 1920-ben szentté avatta, azóta nevezik Sainte Jeanne d’Arcnak, Szent Johannánnak.

(Fotó: Telegraph)