hirdetés

Az orosz katonai invázió miatt ukránok százezrei menekülhetnek Magyarországra. A magyar kormány arra számít, hogy 600 ezer menekült érkezhet a Kárpátokon túlról az orosz-ukrán háború miatt.A magyar-ukrán határátkelőknél már hosszú sorok alakultak ki de a Kijevből menekülők estére érhetik el a határátkelőket.

 

Orbán Viktor szerdán a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában járt, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel és katonatisztekkel találkozott. A videóban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak a béke helyreállításában tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és közben a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a hadsereg a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak a béke helyreállítása érdekében tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és fel kell készülni arra is, ha menekültek érkeznének hozzánk.

A Facebookra feltöltött videóban pár másodpercre feltűnik a honvédség egyik műveleti szobája, és abban egy laptopról kivetített térkép, amin a keleti országrész látható. A felirat szerint ez a “Keleti Pajzs 2022” nevű katonai terv sematikus vázlata.

A térképen településneveket és öt sárga koronggal jelölt rész tüntettek fel az ukrán-magyar határon, de létható rajta öt katona, két helikopter, két vadászgép, egy harckocsi és két páncélozott csapatszállító sziluettje is. A képen pedig ez van írva: “600 000 menekült a Kárpátokon túlról”.

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a kormány azzal számol, hogy 600 ezer menekült érkezhet Magyarországra a háború miatt. Arról, hogy “a Magyarországra érkező, feltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma meg fog nőni”, Orbán Viktor a csütörtökön kora délután közzétett Facebook-videójában is beszélt, de konkrét számot nem mondott.

A magyar hadsereg az ukrán határra helikoptereket, és páncélosokat vezényelt le. A katonai jelenlét erősen látható és érzékelhető.

( Predrag M.)