hirdetés

Hat évnyi nyomozás alatt a BRFK semmi bűnre utalót nem talált, de most váratlanul őrizetbe vette az ügyészség az ismert magyar bankárt, dr.T.Istvánt, aki a MAVIR felügyelőbizottságának elnöke jelenleg is. Az Ügyészségi Nyomozó Hivatal a bankár nejét is előzetes letartóztatásban szeretné látni, mert állítólag a Széchenyi Bankból a bűnszervezet mintegy 6 milliárd forintot tüntetett el. Érdekes, hogy mindez a rendőrségi nyomozás során 6 évig nem derült ki. Az Esti Újság úgy tudja az ügyészség több tagja élesen kritizálta a gyanúsítottak elött a rendőrök eddigi munkáját, ami több mint érdekes. Az őrizetbe vételek azért is furák, mert dr.T.István a Széchenyi Bankot épp újra akarta indítani a napokban, amihez külföldi befektetőket talált, mert az eddigi igazságügyi szakértői vélemények alapján a bank stabil alapon áll, kára senkinek nem keletkezett. Így az MFB a visszavont banki engedélyt kénytelen lett volna kiadni. 

Több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak a Széchenyi Bank korábbi vezetői a bűntársaikkal. A bűnszervezet tagjait a nyomozó ügyészek vették őrizetbe kedd hajnalban egy nagyszabású akció keretében.

Az ügyészségi gyanú lényege szerint a kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán jött létre a bűnszervezet, amelyben a bank közvetett többségi tulajdonosa és felesége töltött be vezető szerepet.

A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság kölcsönhöz nem juthatott volna. A felvett összegek döntő hányadát pedig rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek.

A cégek a hiteleket nem fizették vissza, azokból végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot. Az ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei az ügyészség által 2019 decemberében hatáskörbe vont nyomozás keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével egy nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven embert mozgósító akcióban kutatásokat tartottak és elfogásokat hajtottak végre. Ennek során a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le.

A nyomozó ügyészek 19 embert hallgattak ki gyanúsítottként és kilenc gyanúsítottat őrizetbe vettek. A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben szerdán két férfi és egy nő letartóztatását indítványozta az ügyészség, további öt férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezését kérték. Erről a Fővárosi Törvényszék nyomozási bírája csütörtökön dönt.

Nos az ügy azért is fura, mert hat évig semmit nem találtak a most őrizetbe vett dr.T.István ismert bankár ellen és ő olyan hülye volt, hogy eddig őrizgette a korpuszokat magára nézve és a kedves nejére nézve, biztos ami biztos, legyen nálunk. Nos ez eléggé életszerűtlennek tűnik, de természetesen lehet még igaza az ügyészségnek. Majd kiderül a bíróságon minden.

Az számunkra mindenképp érdekes kérdés lesz, de feltehetőleg a joghallgatókat is érdekli, hogy vajon az előzetes letartóztatás feltételei miképp állnak fenn ? Hisz ha 6 évig nem szökött meg az állítólagos családi maffia, akkor erre hivatkozni nem egy biztos alap a bíróság elött. A gyanúsítottak összebeszélése és a tanúk befolyásolása, vagy épp a nyomozás akadályozása sem áll erős lábakon, mint indok, hisz 6 évig nyomoztak de semmit nem találtak és ezen idő alatt bőven beszélhetett mindenki mindenkivel. Sőt még most is találtak az ügyészek állítólag terhelő bizonyítékokat. Azaz nem tűntetett itt senki semmit sem el. Ráadásul az is nagy kérdés, hogy egy több mint 70 éves gyanúsított vajon hova szökne ? Itt van minden rokona, unokája.

Felmerül az emberben sok-sok kérdés, csak úgy dübörögnek,  így az is, hogy dr.T.István a MAVIR felügyelő bizottságának elnöke jó pár éve, minimum 5. Még most is az. Azaz át kellett őt világítani a kinevezéséhez és C típusú ellenőrzésen is át kellett esnie. Azonban érthetetlen, hogy hogy a fészkes fenébe nem dobta ki a rendszer, hogy ő egy családi maffiát irányít ?

Az is fura, hogy ez az állítólagos maffia vezető dr.T.István találta ki a második Fidesz kormány ideje alatt az ÁAK vezetőjeként a forint és deviza alapú államkötvényeket, amellyel sikerült megerősíteni az amúgy igen gyenge lábakon álló és a szociktól megörökölt üres államkaszát. Kijelenthető, hogy  dr.T. ötlete bizony az államcsődtől is ellavírozta Magyarországot, amely tökéletesen beleillet Matolcsy György gazdaságpolitikájába. Nemrég pedig épp a most őrizetbe vett személy segítette Orbán Viktor nejének a felkészülését a doktori diplomájához.