hirdetés

Komoly hiba történt a Gottsegen kórházban. Egy tucatnyi oltakozó kapott egyenként hat dózisnak megfelelő vakcinát, mert elfelejtették ezeket hígítani. Állítólag meg is van a felelős. A túloltottaknál egyelőre semmilyen egészségkárosodást nem találtak.

 

Összesen 12 oltakozónak adtak be fejenként hatdózisnyi vakcinát a Gottsegen kórházban. A problémát az okozta, hogy a vakcinákat ampullákban kapják kézhez az oltópontok, minden egyes ampullában több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amit viszont az előírások szerint hígítani kell. Viszont az intézményben tévedésből egy szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást.

Az EMMI megerősítette az értesülést, álláspontjuk szerint a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Közölték, az intézmény a szükséges lépéseket megtette, de azokat nem részletezték.

Orvosszakmai megítélésünk szerint, mely az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapul, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merül fel – írta a szaktárca.

Sajnos nem példátlan az eset Magyarországon 2021 májuséban fordult elő ilyen egy szombathelyi férfi esetében. Világszerte több hasonló esetről is beszámoltak már.

( Horváth Sz.)