hirdetés

A legfrissebb összegzések szerint meglepetésszerűen átrendeződött az állami agrártámogatások dobogósainak listája az elmúlt évben. Úgy tűnik, az egykor MSZP-kötődésű milliárdos üzletember, a DVTK labdarúgócsapatának tulajdonosa, Leisztinger Tamás komoly üzleti előnyökre tett szert azzal, hogy Simicska Lajos összerúgta a port régi barátjával, a kormányfővel.

orbán-csányi-hernádi-mészáros

Az egykoron baloldali vállalkozóként emlegetett Leisztinger közel 5 milliárd forintot zsebelt be az agrártámogatások révén. A DVTK NB I-es labdarúgócsapatának mecénása, tulajdonosa így komoly üzleti előnyre tett szert. Ezzel pedig megelőzte a listán a kormánypártokkal remek kapcsolatban álló Csányi Sándor OTP-vezért és az említett oligarchát, Simicska Lajost is. A területalapú és egyéb agrártámogatások tavalyi adatainak összesítését ezúttal is a K-monitor nevű civilszervezet végezte el.

Leisztinger érdekeltségei főként a Forrás részvénytársaságon keresztül vették fel a 4,8 milliárdot, ez az összeg egymilliárddal több, mint amit 2014-ben vehetett fel. Akkor csak a harmadik helyre került a támogatottak listáján.

Nem sokkal szorult a 2015-ös földtámogatási lista második helyére az OTP-vezér, Csányi Sándor, akinek érdekeltségébe tartozik a Bólyi Zrt. A bankár 4,5 milliárd forintnak örülhetett. Igaz, egy évvel korábban még 5,9 milliárd jutott ebből a forrásból.

Simicska Lajos lehet az elmúlt év legnagyobb vesztese, ami nem is csoda, hisz Orbán Viktort „legecizte” régi jó barátja. A hirdetési területen és az állami megrendeléseken is komoly veszteségeket könyvelt el a Fidesz egykori gazdasági agytrösztje, és a földjeivel sem szerepelt túl fényesen. A 2014-es támogatásának csaknem harmadát vesztette el, noha cégein keresztül még így is 4 milliárd jutott Simicskának.

Mészáros Lőrinc, a szintén futballt szerető milliárdos azonban vészesen közelít az élbolyhoz. A Puskás Akadémia alapítója és a kormányfő legfőbb bizalmasa 2014-ben 335 milliót könyvelhetett el, tavaly ehhez képest 65 százalékkal több támogatást kapott, ezzel a legdinamikusabban fejlődő földbirtokosok közé tartozik ma már. 2015-ben cégei 545 millióhoz jutottak.

Leisztinger Tamás, milliárdos üzletember, eredeti szakmája fizikus kutató. Élettársa Tüttő Katalin, MSZP-s politikus. Éveken át kötődött a baloldali párthoz, sokak szerint igyekezett minél komolyabb befolyást szerezni. Tucatnyi vállalkozás köthető a nevéhez, befektetései közé tartozik a Hunguest Hotels Rt. A Diósgyőr focicsapatának tulajdonosa. A Csúcsvagyonok top 150-es listáján az 5. helyen szerepelt, 92 milliárd forinttal.