hirdetés

Hosszas meghallgatás után lenyomták, azaz előzetes letartóztatásba helyeztek három Buda Cash vezetőt szökés elrejtőzés valamint a nyomozás akadályozása miatt. A döntés ellen az érintettek fellebbeztek. Mindettől azonban az ügyfelek pénze még koránt sincs rendezve. A kár 100 milliárd forint körülire tehető de pontosan nem tudni, hogy mikor és hogyan tűnt el ez a pénz. Közben kiderült, hogy a szintén előzetesben lévő Hungária brókercég vezetői 30%-os hozamokkal csábították el az ügyfeleiket és bizony a Buda Cashel volt két közös érdekeltségű cégük is.

 buda cash

 

A Fővárosi Törvényszék meghozta a verdiktjét a Buda Cash vezetők előzetes letartóztatásáról. A meghallatás igen hosszúra sikeredett és több ezer oldalnyi dokumentummal érkezet az ügyészség és védelem is a bíróságra. A brókercég vezetőjét és társait pedig bilincsbe verve, pórázon vezették a rendőrök a bírák elé. A Buda Cashnél és a hozzájuk tartozó bankoknál összesen 100 milliárd forintnyi pénz tűnhetett el a gyanú szerint. A cég vezetői folyamatosan hamisították a kimutatásokat becsapva ezzel  az ellenőrző pénzügyi szerveket és az ügyfeleket egyaránt. ezt el is ismerték a brókercég vezetői. Állítólag Tölgyesi Péter, a Buda-Cash egykori vezetőjének előzetes letartóztatásáról, és a döntés szóbeli indoklásában hangzott el, hogy az eljárás jelenlegi stádiumában nem megállapítható a 60 milliárd forintos hiány oka – ismertette  dr.Bánáti János ügyvéd.

A bíróság szerint jelenleg nincs adat arra, hogy a gyanúsítottak jogellenesen eltulajdonították volna a sértett bankoktól a pénzt. Egyelőre nem tudható, hogy a hiányzó összeg milyen okból, mikor és milyen körülmények között tűnt el, ennek oka például rossz gazdasági döntés is lehetett – nyilatkozta dr. Bánáti János, ügyvéd.

A jelenlegi gyanú arra vonatkozik, hogy az ismeretlen időben létrejött hiány leplezésére fiktív adatközlések és fiktív számlákon fiktív tranzakciók történtek. A bíróság elsősorban az eljárás megnehezítésének, másrészt szökés, elrejtőzés veszélye miatt rendelte el három gyanúsított előzetes letartóztatását. Tölgyesi Péter és két társa fellebbezett a kényszerintézkedés elrendelése ellen.

Úgy tudjuk  Tölgyesi, aki a leggazdagabb magyarok közt is szerepelt már hatalmas vagyona miatt,  tagadja bűnösségét a vagyon elleni bűncselekményben, a számviteli fegyelem valótlan adatközlésen alapuló megsértését azonban – amely szintén szerepel a gyanúsításban – elismeri

Információink szerint azonban a Buda Cash és a Hungária Értékpapír Zrt ügyei igencsak összeérnek. A bonyolult és rengeteg vállalkozásaik közt két közös cégben van érdekeltségük, amelyet csak igen nagy kutakodással lehet észrevenni a Cégtárban. Hogy ezen közös cégeknek volt-e szerepe a két brókercégénél eltűnt több mint 100 milliárd forintnak nem tudni. Mint ahogy azt sem lehet pontosan tudni mi volt a közösködés tárgya. Az tény kérdése, hogy a Buda Cash és a Hungária brókercég vezetői előzetesbe kerültek. S az is tény, hogy a pletyák szerint  évi 30%-os mesés hozamokat fizettek közel 10 éve az ügyfeleiknek évente, állítólag rendben, tisztességgel. Igaz olyan amerikai gengszterfilmekbe illően, sporttáskákban. Mindez ugyan nem törvénytelen de az már legalább érthető, hogy miért volt olyan népszerű a brókercég. Az ügyfelek többsége itt is sajnos futhat a pénze után.  A kár pedig több milliárd, akár újabb 100 milliárd forintra rúghat.

( Fotó: MTI)