hirdetés

Vészesen közelít Magyarországhoz is a brutális influenzavírus. Ukrajnában már 155 ember halt bele a rendkívül erős influenzajárványba. Szakértők szerint már hozzánk is elért a korábbiaknál sokkal erősebb vírus. Kárpátalján még nem, de az összes ukrán járásban már az összes iskolát bezáratták, nincs tanítás.

influenza ukrajna

Az elmúlt néhány hét alatt Ukrajnában 155 ember halt meg az influenza miatt. Eddig két, 17 évesnél fiatalabb gyermek is a vírus áldozatául esett. A legtöbb haláleset 32 Odessza megyében volt, ugyanakkor Vinnicja megyében 13, Zaporizzsja megyében 12, Rivne megyében pedig 11 ember halt meg a kórban. Kárpátalján, a magyar határ közvetlen közelében is van 2 halálos áldozat, vagyis a vírus a közvetlen közelünkbe ért. Azért ennyire veszélyes ez a vírus, mert az emberi, a madár- és a sertésinfluenza genetikai egyesülésével jött létre.

Szakértők szerint 2009–2010-es H1N1-járvány idején Ukrajnában öt hónap leforgása alatt majdnem 6,5 millió ember betegedett meg, és 1127-en vesztették életüket. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO  2009-ben – a Mexikóban és Egyesült Államokban feljegyzett esetek után – figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt.

Az influenzajárvány miatt az ukrajnai iskolák felében szüneteltetik az oktatást. Erről Szvjatoszlav Protasz, Ukrajna közegészségügyi főorvosa nyilatkozott.

Operatív információk alapján gyakorlatilag minden megyében szüneteltetve van az oktatás Voliny, Zsitomir, Kijev megye és Kárpátalja kivételével. Nagyjából 7500 oktatási intézményről van szó, ami az intézmények legalább fele – mondta a Protasz, megjegyezve, hogy az ilyen intézkedéseknek köszönhetően legalább 10 százalékkal csökkentik a megbetegedések számát.

Eddig Magyarországon a 71 influenzagyanús betegtől vett mintában 3 Influenza B és 2 Influenza A, azaz H1N1-vírust találtak. Viszont egyre több európai ország számol be kiterjedt influenzajárványról az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC).  Kilenc ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Írország, Hollandia, Portugália, Görögország, valamint a szomszédos Szlovénia – adott jelentést földrajzilag kiterjedt megbetegedésekről.