hirdetés

Elítélték az MSZP egykori nagyágyúját, Budapest volt főpolgármester-helyettesét. Ítélet született Hagyó Miklós és társainak ügyében Kecskeméten. A bíróság két év börtönbüntetésre ítélte az egykori szocialista főpolgármester-helyettest a hírhedt BKV-perben, az ítéletet négy évre felfüggesztették.

Hagyó Miklós

A 2012 óta tartó eljárásban ez az első ítélet. A Kecskeméti Törvényszék Hagyó Miklóst ugyan bűnösnek mondta ki és két év börtönbüntetésre ítélte, azonban az ítélet végrehajtását 4 évre felfüggesztették. Hadnagy Ibolya bírói tanácsa a per tizenöt vádlottja közül hatot különböző időtartamú felfüggesztett börtönre ítélt, hárman pénzbüntetést kaptak, hat embert pedig felmentett. A bíróság a BKV-nak okozott kár ellenértékeként a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottakat különböző összegű kártérítésre is kötelezte.

Az ítélet indoklása várhatóan egész nap tartani fog, utána nyilatkozhatnak majd a vádlottak és az ügyész arról, hogy tudomásul veszik az ítéletet vagy fellebbeznek ellene.

Hagyó Miklóst és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától 2011 júniusáig házi őrizetben volt, ezután szabadlábon védekezhetett.