hirdetés

Elegük van a közmédia hazudozásaiból. Ezért Hadházy Ákos és közel az 1000 fős demonstráló tömeg piros lapot mutatott a Fidesz kormánynak és a közmédia vezetőinek. A tüntetők szerint a súlyos nyolcvan milliárd forintból működő hírhamisítókra nincs szükség !   

 

mtva tünti hadházyAz általa szervezet demonstráción közel ezren vettek részt a vasárnap délután az MTVA székházánál, a  Kunigunda utcában.

„Köztársaság!”, „Szabad médiát!”, „Szabad ország, szabad egyetem!”, Orbán, takarodj!” – skandálta a tömeg. Az egyik transzparens konstatálta: „Egy elmebeteg irányítja a hazát, mi meg nagyon hülyék vagyunk”. Két kiskutya feliratot viselt: „Nekem jó gazdám van… És az országnak?”

Hadházy Ákos azért hirdetett tiltakozó gyűlést az MTV-hez, mert az adófizetők pénzéből fenntartott, elvileg közszolgálati televízió egyetlen hírben sem számolt be arról, hogy már több mint 270 ezren támogatták aláírásukkal az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Ez azonban csak egy példa a hírek elhallgatására, a „néphülyítő kormánypropaganda bűnös kiszolgálására” – írta felhívásában Hadházy.

Hadházy szerint az a cél, hogy törvényileg betiltsák a kormánypropagandát. A demonstrálók a nemrég létrehozott médiagólem ellen is tiltakoztak. Ismeretes: kormánypárti újságok, portálok, rádiók és tévék százai került az ex-Magyar Nemzetes  Liszkay László vezette alapítványhoz. A tulajdonosok ingyen, a hivatalos magyarázat szerint „önként” ajánlották fel a birtokukban lévő sajtóorgánumokat. Orbán Viktor miniszterelnök a törvényeket kijátszva „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak” nyilvánította a manővert, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiatanács ne vizsgálhassa a példátlan mértékű jobboldali médiakoncentrációt. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordul. A Kunigunda utcai tüntetést jelképes időpontban rendezték. Hét évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött Nagy Navarro Balázs újságíró, szakszervezeti vezető, a Tiszta Kezek Mozgalom egyik alapítója tiltakozó akciója: éhségsztrájkkal és több mint négy évig tartó demonstrációval sikerült elérni, hogy távozzon az akkori hírigazgató, Élő Gábor. Azóta azonban megszűnt a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a kormány barátai „talpnyaló propagandasajtóvá tették” a TV2-t, az Origót, a megyei lapokat, országos rádiókat – emlékeztettek a szervezők.

„Nem álltunk ki elegen, hagytuk, hogy ez is megtörténjen” – tették hozzá. Az első felszólaló, Nagy Navarro Balázs nemzetstratégiainak nyilvánította a demonstrációt, és bejelentette, hogy „ma nem megyünk haza”. Az ellenállásnak szerinte mindig van értelme. Hiszen az önkény egytől fél nagyon: a néptől.

A tiltakozók piros lapot mutattak fel a hatalomnak.  Dömsödi Gábor újságíró, volt pásztói polgármester és Gulyás Balázs publicista, filmes szakember a propagandagyárrá silányított közmédia alacsony színvonalát, sorozatos hazugságait kárhoztatta. Herczeg Zoltán divattervező úgy vélte, hogy Orbán Viktor a „saját nyomorult gyerekkorát bosszulja meg az egész nemzeten”. Szerinte felülről irányított népbutítás, agymosás zajlik: hazugság, gyűlölet, félelemkeltés, halálos manipuláció. Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője közölte, hogy Orbán Viktor rákosista propagandát épít. A szóvivő köszönetet mondott a még megmaradt, munkájukat tisztességesen végző független újságíróknak. Hadházy Ákos elmondta, hogy a lopásra épülő rendszer egyik oszlopa a főügyészség, másik bázisa pedig a propaganda. Vissza kell venni a közszolgálatot, különben a „következő választást is elcsalják” – hangsúlyozta. Hadházy petíciót vitt a tévészékházba. Ebben egyebek mellett a kormánypropaganda törvényi szabályozását, a hírhamisításokért és a tudatos lejáratásokért felelős tévés vezetők eltávolítását követelte. A petíciót egy sajtófőnök vette át. Miközben Hadházy odabent volt, Nagy Navarro Balázs – akit nem engedtek be az épületbe – bejelentette, hogy alapítványt hoz létre a hírhamisítás ellen. A rendezvény délután öt körül véget ért, de a tüntetők egy része a helyszínen maradt. Vannak, akik az éjszakát is a Kunigunda utcában töltik.