hirdetés

Magyarországon a delta variáns okozta negyedik koronavírus járvány november végén tetőzhet. Legalábbis a IHME szervezet matematikai modellje szerint. Ez a szervezet írta meg legelőször, hogy hány halottja lesz az első járványnak és sajnos a jóslatuk tökéletes volt. Így a delta variáns 25 ezer embert betegít meg és naponta 150 honfitársunk hal majd bele a betegséget. Persze, ha a szabályokon szigorít Magyarország ezen számok jelentősen csökkenthetőek.

 

Az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematikai modelljei szerint november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon – írja a Napi.hu. Nem kizárható, hogy ekkorra a napi fertőzöttek száma el fogja érni a 25 ezret. A szervezet számításai szerint január 1-jéig összesen több mint 36 ezerre ugorhat az áldozatok száma.

A legmagasabb napi halálozási számot 156–158-ra becslik. Azonban ha romlik az emberek fegyelme, például nem oltatunk, és nem tartunk megfelelő távolságot, valamint nem figyelünk a higiéniára, a helyzet ennél is rosszabb lehet. Ha ez bekövetkezik, akkor karácsonykor tetőzne a járvány, és akár 230 napi halottal is számolni kellene.

Úgy számolnak, hogy a negyedik hullám csúcsán 8 és fél ezren kerülnek majd kórházba, és több mint háromezren lesznek majd intenzíven. Ha újfent kötelezővé válna Magyarországon a maszkviselés, ezek a számok jócskán alacsonyabbak lennének, de a negyedik hullám lefolyása tovább tartana.

( csákány)