hirdetés

A szebb napokat látott politikus Zuschlag János úgy tűnik média celebbé akar válni. Hol a könyvével tűnik ki, hol azzal, hogy lángosos lesz Horvátországban, most meg már pszichiátrián van. Nos Zusclag lassan Győzike és a Fradi ex-elnök Berki Krisztiánnal szerepelhetne egy Magyarországot népszerűsítő műsorban.

zuschlag

„A levegőm egyre fogy, az ország szemete vagyok. Annyi már a köpés rajtam, hogy azt sosem tudom letörölni” – nyilatkozta Zuschlag János a Story Magazinnak. A 37 éves volt országgyűlési képviselő bevallotta azt is, hogy nem tud szembenézni a „hatéves börtönpokollal”, hangokat hall, pánikbeteg és pszichológushoz jár. Pszichológusa szerint paranoid és depressziós. Nemrég olyan rosszul lett, hogy be kellett vinni a pszichiátriára, ahol begyógyszerezték.

„Talán csak az menthetne meg, ha normális emberi kapcsolatokat sikerülne kialakítanom” – mondta Zuschlag, akinek azonban sem fiával, sem pedig feleségével nem sikerült rendeznie a viszonyát.
Korábban a Blikk írt arról, hogy Zuschlag nem kapott munkát sehol, ezért drasztikus váltásra szánta el magát: lángossütőt akart nyitni a horvát tengerparton. Zuschlag elmondása szerint bár sok pénzt visszafizetett már, adótartozása is milliós nagyságrendű, ezért mindenképpen dolgozni akar, hogy törleszthessen. A lángossütőre azonban végül nem kapott engedélyt.
Zuschlag János tavaly szeptemberben, hat év után szabadult a börtönből. Az egykori MSZP-s képviselő társaival együtt 75 milliós kárt okozott pályázati pénzek elcsalásával, ebből 50 millió megtérült. Zuschlag János bűnszervezet tagjaként elkövetett folytatólagos csalás miatt ült.
Zuschlag fiatalon robbant a nagypolitikába, 1998-ban, 21 évesen lett az országos listáról képviselő, majd pártalelnök. Halason erőszakos tagbeléptetésekkel tett szert befolyásra, országosan pedig az ifjúságpolitika terén vitézkedett. 2002-től a Fiatal Baloldal elnökhelyettese. Karrierje 2004-ben megtört, lemondott mandátumáról, mert kiderült: a holokauszt áldozatain viccelődött a Terror Háza előtt. 2005-ben a kiskunhalasi ügyészség közigazgatási szakága végzett vizsgálatot néhány helyi civil szervezetnél, és nem egynél alapvető adminisztrációs és könyvelési hibát észleltek. A számviteli rend megsértése miatt feljelentést tettek. A rendőrség a nyomozást megszüntette, de a megyei főügyészség 2007. január 1-jétől átvette az ügyet. Mégpedig azért, mert civil szervezetek vezetői úgy tanúskodtak, hogy ők csak a nevüket adták, a szervezeteket valójában Zuschlag működtette a háttérből. Ezeket az állításokat megalapozták később a perben lejátszott lehallgatási felvételek. Kiderült az is, miért húzódott el a rendőrségi nyomozás: Zuschlag rendszeresen érintkezett ugyanis Lusztig Péterrel, a rendészeti minisztérium tanácsadójával, aki több alkalommal ígéretet tett neki arra, hogy beszél az ügyében az akkori Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánnyal. Zuschlagot végül 2007. szeptember 19-én, vagyis a baloldali kormányzás időszakában idézte meg a kecskeméti ügyészség tanúkihallgatásra. Őrizetbe vették, majd rendőrautóval átszállították abba a börtönbe, amit most, hat év után, elhagyhatott. A büntetőper 2008-ban kezdődött, Kecskeméten. A vád szerint a Zuschlag és társai által alapított szervezetek és alapítványok kizárólag a pályázati pénzek lehívására szakosodtak, a támogatásokat nem jelzett célra használták, az elszámolásokhoz hamis számlákat nyújtottak be. A kár 75 millió forint, amelyből Zuschlag – egy máig ismeretlen adományozó jóvoltából – ötvenmilliót megtérített. Zuschlag annyit elismert, hogy az utófinanszírozás miatt kényszerült fiktív szervezetek alapítására, mert egyikből finanszírozta a másik rendezvényét. Az utolsó szó jogán enyhe büntetést kért, hangsúlyozta: „Túlzás nélkül állíthatom, nekem Magyarországon már nincs esélyem az elkövetkezendő harminc évben mit kezdeni az életemmel, hiszen ez a szappanopera, amelynek én voltam a főszereplője, még évtizedekig benne él majd a köztudatban”.
A Bács-Kiskun Megyei Bíróság dr. Fodor Endre vezette tanácsa Zuschlag Jánost nem jogerősen 8 év hat hónap, kedvezmények nélküli börtönre ítélte. Rajta kívül még hét társa kapott 5 év hat hónap és 1 év 4 hónap közötti letöltendő börtönbüntetést, a többieket felfüggesztettre, illetve pénzbüntetésre ítélték.