hirdetés

A külképviseletekről az urnáknak a jogszabály szerint legkésőbb csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük az NVI-hez, de már szerda kora délután megérkezett az utolsó urna is, így hozzáláttak a szavazatszámláláshoz, amivel már szerda estére végeztek is. A mandátumelosztás nem változott. Az LMP-nek húsz-egynéhány szavazatra volt szüksége az EP-be jutáshoz, de több mint 900 érvényes voksot kapott a párt.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság szerda esti ülésén adott tájékoztatást a külképviseleti szavazatok megszámlálásának jegyzőkönyvbe foglalt eredményéről.Ez alapján a Fidesz-KDNP 2828, a Jobbik 786, az LMP 947, a DK 324, az Együtt-PM 1064, az MSZP 257 érvényes szavazatot kapott, a többi párt ezeknél kevesebbet. A 21, immár végleges mandátum: Fidesz-KDNP 12, Jobbik 3, MSZP 2, DK 2, Együtt-PM 1, LMP 1.

A külképviseleti szavazás eredményéről készített jegyzőkönyvet a jelen lévő valamennyi tag aláírta.

A mintegy hatezer külképviseleti szavazat számlálása a választási központban szerda kora délután kezdődött, és estére fejeződött be. Az urnák bontását és a számlálást a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, valamint az MSZP három, az NVI mellé delegált megfigyelője felügyelte.

Az urnákból és a szállítóborítékokból kibontott szavazatokat az érvényességi feltételeknek megfelelően szétválogatták, majd kézzel és szkennelőgéppel is átszámolták, az eredményt ennek alapján állapították meg, a munkát az NVI mintegy harminc munkatársa végezte.

Az EP magyar tagjainak választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. A külképviseleti névjegyzékbe 7567-en vetették fel magukat, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt.

A külképviseletekről az urnáknak a jogszabály szerint legkésőbb csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük az NVI-hez, de már szerda kora délután megérkezett az utolsó urna is, így nem volt akadálya annak, hogy az NVI hozzákezdhessen a külképviseleti szavazatok megszámlálásához. Az irodához a 96 külképviseletről 104 urna érkezett.

Az EP-választás eredményét a 10 386 magyarországi szavazókör jegyzőkönyve és a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság, várhatóan péntek délután, és az ellen még három napig jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához.

MTI