hirdetés

Gyömrőn javában dúl az időközi választás miatt a kampány. A posztra két jelölt indul, az egyik az idő előtt önként lemondó Gyenes Levente, aki 14 évig vezette a várost. A másik Horváth István, aki tegnap sajtótájékoztatón közölte, hogy a vetélytársa igaz, indulhat a választásokon, de egy ítélőtábla által hozott végzés alapján nem nevezhető ki a város élére, ha netán Gyenes nyerne. Nos, ez rendesen összekuszálta a dolgokat Gyömrőn. A másik polgármesterjelölt, Gyenes Levente szerint ez badarság. A belügyminisztérium ugyanis azt írta neki, hogy lehet polgármester. Nem akarunk senki felett pálcát törni, de egy bírói végzés erősebbnek tűnik, mint egy minisztériumi levél, ez tény kérdése. Mint ahogy az is, hogy a méltatlanságról szóló törvény úgy rossz, ahogy van, lehet úgy is értelmezni, ahogy Gyenes úr teszi, és másképp is.

gyenes

Gyömrőn zajlik a polgármesteri székért folyó csata. Két induló van összesen és a nagy politikai ütközetben egyik fél sem kedveli a másikat. Reméljük augusztus 28-a után ez majd megváltozik, hisz egy településnek, mint Gyömrő, bizony erős emberekre van szüksége. Köröktől és politikai hovatartozástól függetlenül. Az egyik jelölt épp maga az önként lemondó polgármester Gyenes Levente, akit jogerősen is elmarasztalt a Szegedi ítélőtábla. Bár anno a város fő kommunikátora és szóvivője, no meg minden Gyenes-párti azt mondta, hogy dehogy kell majd menni a várost 14 éve irányító Gyenesnek, ha el is marasztalják. Nos, mégis mennie kellett. Arra azonban senki sem számított, hogy azonnal a lemondása után újrázik az expolgármester, hisz erre a magyar választási kultúrában és történelemben sosem volt példa. Eddig. Gyenes így mindenképp történelmet írt, hogy azonnal újrázik. Ment is az elmélkedés, hogy indulhat-e vagy sem. Az NVI öntött hosszú idő után tiszta vizet a pohárba, amikor is az Esti Újság kérdésére megerősítették, hogy Gyenes Levente indulhat a választáson, nem lett eltiltva a közügyektől. Igaz, priusszal rendelkezik, hisz elítélték és nem lett előzetesen mentesítve ez alól.

Azt a Szegedi Ítélőtábla szóvivője is leírta az Esti Újságnak, hogy Gy. Levente valóban nem lett előzetesen mentesítve. Azaz az erkölcsi bizonyítványa már nem tiszta.

A gyömrői polgármesteri harc másik jelöltje Horváth István, aki független. Horváth most meg is keverte a kártyákat, mert egy ítélőtáblai végzést lobogtatva bejelentette, hogy immáron egyértelmű, Gyenes Levente polgármesteri jövője megpecsételődött, hisz ha nyerne esetleg az augusztus 28-ai időközi választáson, akkor sem nevezhetik ki polgármesternek. A bíróság feketén-fehéren ezt le is írta.

A Fővárosi Ítélőtábla most augusztus elsején jogerős határozatot hozott, aminek következtében Gyenes Levente esetleges megválasztása esetén sem tölthetné be – a Mötv. 38 § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott méltatlanság okán – a polgármesteri tisztséget – közölte Horváth István Attila független gyömrői polgármesterjelölt.

– A magyar igazságszolgáltatás ítéletét minden állampolgárnak be kell tartania. Egy közszereplőnek ráadásul még nagyobb felelőssége van, hiszen példát kell mutatnia másoknak – magyarázta a polgármesteri székre pályázó Horváth.

Gyenes Levente közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe.

Tisztelt Szerkesztőség!

Horváth István Attila, a Fidesz–KDNP és a Társaskör által támogatott „független” polgármesterjelölt „Gyenes Levente nem lehet Gyömrő polgármestere” címmel tartott sajtótájékoztatót. A sajtótájékoztatójának érdemi tartalmával kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot teszem:

Mivel a közügyektől nem vagyok eltiltva, ezért aktív és passzív választójogom sértetlen, így választó és választható vagyok, mint ahogyan ezt egy a napokban kelt, dr. P. P. által jegyzett bejelentés kivizsgálása nyomán a Fővárosi Ítélőtábla is megállapította.

Megválasztásom esetén minden korlátozás nélkül betölthetem polgármesteri tisztségemet, mivel a hatályos jogszabályok ezt lehetővé teszik. Ahogy a belügyminisztérium hivatalos kiadványa fogalmaz: „Újraválasztással a korábbi tisztség megszűnt, egyúttal új polgármesteri tisztség keletkezik. A bírói gyakorlat szerint az így létrejött tisztség független a korábbitól. Erre tekintettel csak az új tisztség keletkezése utáni cselekmények vehetők figyelembe.”

Felelősségteljes gyömrőiként kellő jogi alátámasztással indultam neki az időközi választásoknak, és igazam biztos tudatában vállaltam a polgármester-jelöltséget.

Hasonló jogi szituáció és precedens már volt Magyarországon, 2016 április 24-én Kislétán, ahol hasonló helyzetben a nyertes polgármesterrel szemben a választók döntését elfogadni nem tudó versenytársa perre vitte a dolgot a polgármester méltatlanságára hivatkozva.

Akkor a Debreceni Ítélőtábla a Pk.II.20.355/2016/2 számú végzésében ezt a keresetet elutasította, és megállapította, hogy a választást megnyert polgármester a továbbiakban jogszerűen betöltheti hivatalát.

Természetesen ezenfelül korábban több jogértelmezést is kértem, és mindegyik ugyanerre az álláspontra jutott a vonatkozó jogszabályok és törvények alapján.

Megválasztásom esetén tehát jogszerűen tölthetem be polgármesteri munkakörömet.

A Horváth István Attila által nyilvánosságra hozott bírósági határozat elutasította azt a beadványt, amellyel a választáson való indulásomat kívánták megakadályozni. A polgármesteri tisztség betöltését illetően az ellenem irányuló választási kifogást elbíráló bíróság – Horváth István Attila valótlan állításával szemben – nem hozott, nem is hozhatott határozatot.

A továbbiakban felhívom Horváth István Attila polgármesterjelöltet, hogy ne jogi csűrcsavarokkal próbálja versenytársának indulását megakadályozni, magának a versenyben kizárólagosságot biztosítani a szavazók megtévesztésével, hanem vállalja a tiszta versenyt és megmérettetést velem szemben, és bízza a felnőtt gyömrői lakosokra a döntést, kit tartanak alkalmasnak a továbbiakban szeretett városunk vezetésére! – írta Gyenes Levente polgármesterjelölt.

Nos, hogy kinek lesz igaza, az majd augusztus 28-án kiderül. És korántsem biztos, hogy ott vége is lesz a gyömrői választási ügynek. Mint ahogy az is tény, hogy a gyömrői polgármesteri választás és események kapcsán hetekkel ezelőtt az LMP törvénymódosítást kezdeményezett, mert a városvezetők méltatlanságról szóló rendelkezése hiányos.