hirdetés

Érdekes és úgy tűnik fura döntést szavazott meg Gyömrő városvezetése és képviselőtestülete. Nem használható a város neve sehol sem. Így veszélybe került a nevezetes kerékpáros verseny a Tour de Gyömrő vagy épp a Gyömrő a romantika városa rendezvény is. Igaz jogszabály szerint eddig is csak önkormányzati hozzájárulással lehetett olyan egyesületet, céget, szervezetet bejegyeztetni, amely valamilyen módon a nevében szerepeltetni kívánta valamely település vagy kerület nevét. Sokak szerint az eset háttérében legfőképp az áll, hogy sok helyi politikus és eddig hűnek hitt lokálpatrióta személy mindenáron megakarja akadályozni, hogy a nemrég lemondott sikeres városvezető Gyenes Levente visszatérjen a város élére .


gyömrőKevés volt a város nevét és használatát szabályozó eddigi határozta, mert a Pest megyei Gyömrő város polgármestere megszavaztatta, hogy a település nevét nem lehet használni. Váratlan és szokatlan szigorítás ez.


A mai napon olyan rendeletet fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete, amely értelmében a néhány hónapja megválasztott polgármester egyszemélyes hatáskörébe vonta a település nevének bármilyen felhasználását.


Innentől nem lehet külön engedélyeztetési procedúra nélkül sem ajándéktárgyakon, matricákon, plakátokon, ásványvizes palackokon, vagy egyéb használati tárgyakon feltüntetni a város nevét, nem lehet olyan nem önkormányzati szervezésű rendezvényt tartani, amely nevében benne van valamilyen módon a város neve (több ilyen is volt eddig, például az évek óta megrendezésre kerülő GyömrőTök nevű tökfaragó családi nap, vagy a Tour de Gyömrő kerékpárverseny). 


A testületi ülésen a jobbikos Sas Zoltán önkormányzati képviselő kérdésére, hogy történt-e az elmúlt évtizedekben bármilyen visszaélés a város nevével, ami indokolttá teszi ezt az új szabályozást. Az új polgármester nemleges választ adott és a rendelet szigorításának szükségességét bővebben nem is indokolta.


Telefonos kérdéseinkre több Gyömrőn élő lakos véleménye szerint az új polgármester a következő önkormányzati választásokra készülve próbálja megnehezíteni a saját szervezetén (Gyömrő 2000 Kör) kívül indulók városi szerepvállalásait, valamint korábbi főnöke, a Gyömrőt négy cikluson keresztül vezető, a városban nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvendő Gyenes Levente orra alá próbált így borsot törni, aki a mai napig aktív szereplője a helyi közéletnek, sok helyi kezdeményezést karol fel továbbra is annak ellenére, hogy nem polgármester már.

 

Az Esti Újság megkérdezte Dr.Szabó Gyula ügyvédet, hogy szerinte ez a mostani gyömrői politikai döntés mennyire veszélyeztetheti az évek óta sikeres rendezvényeket, eseményeket, amelyek viselik a város nevét valamilyen formában.

Az önkormányzatnak joga van ilyen szigorúnak nevezhető döntést hozni, amelyet nem ismerek ebben az esetben részletesen. Más településeken a település névhasználatához engedélyt kell kérni. Azt gondolom, hogy azon rendezvények, események, bármi amely kapott korábban felhatalmazást a névhasználatra azaz jogszerűen használta ezt, annak nincs félni valója, attól visszamenőleges hatállyal ezt nem vonhatja ezt vissza senki sem a jelenleg hatályos jogszabályok szerint. –mondta Dr. Szabó Gyula ügyvéd az Esti Újságnak.