hirdetés

Elhunyt a Critical Mass mozgalom atyja. Hosszú, súlyos betegség után, 66 éves korában meghalt László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke, aki rengeteget dolgozott és harcolt azért, hogy Budapest bringázható várossá váljon. Nélküle ma aligha tartana itt a város.

lászló-MTI

László sosem csak kerékpárutakért és -sávokért lobbizott, minden közlekedőt egyenrangú félnek tekintett, az élhető és mindenki által használható várost szerette volna megteremteni.  László János a Critical Mass mozgalom alapítójaként is a bringásokért dolgozott, majd 2006-ban vállalkozói munkáját otthagyva a Magyar Kerékpárosklub (MK) elnöke lett. Idén novemberben tiszteletbeli örökös klubelnöki címet kapott, már egészségügyi állapota miatt nem jelöltette magát az elnökségbe sem.

Tíz éve csinálom lelkesen ezt a munkát, és most sem a lelkesedésem, hanem az ehhez szükséges erő és egészség veszett el. Remélem, az állapotom meg fogja engedni, hogy néha-néha segítsek, ha kérdeztek – írta az idei közgyűlés előtt.

László neve összeforrt a MK-éval. A kezdeti időkben a klub két alkalmazottja és szakértői László lakásán dolgoztak. László egyik személyes sikere volt 2006-ban, amikor az Andrássy úti autómentes napon felültette Kóka János akkori közlekedési minisztert tandemére. Kóka később a civilekkel tartott egyeztetése után kerékpárügyi miniszteri biztost nevezett ki. Víziója az volt, hogy az MK az ország legerősebb civilszervezetévé váljon. A kezdeti néhány fős tagság mára kétezer körülire nőtt.

A budapesti bringások Kiskörút biztonságos használatért is folyton lobbiztak, hogy megvalósult, abban László Jánosnak is hatalmas érdemei vannak.

A Kiskörútra eredetileg nem került volna biciklisáv. Mi terveztük meg, mi balhéztuk ki – mesélte László János, aki személyesen lobbizott a főváros és az érintett kerületek főépítészénél, s amikor kidobták az ajtón, visszamászott az ablakon.

(Fotó: MTI)