hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogyha nem sikerül megegyeznie rövid időn belül, vagy kiegyeznie Hosszúnak és Gyárfásnak, akkor lehet, hogy a szövetségi elnöknek távoznia kell a posztjáról. Előbb-utóbb ugyanis a politika fog beleszólni a vitába, és ott egészen biztos, hogy nem az ex-Nap Tévé tulajdonosa, Gyárfás állna nyerésre. A szövetségi vezető ugyanis sok baloldali baráttal rendelkezett korábban, és sokszor a szemére vetették azt is, hogy csúnya vitás ügye volt az egykori médiaguru barátjával, a brutálisan meggyilkolt Fenyő Jánossal. Ráadásul egyik volt műsorvezetője és jó barátja a hírhedt Kulcsár-ügybe is belekeveredett. Gyárfás szerint a válogatott úszófenomén. Hosszú pénzt kért azért, hogy szerepeljen abban a reklámfilmben, amely a magyar világversenyt népszerűsíti. Mindezen botrány pedig azoknak kedvezhet, akik Gyárfást szívesebben látnák a sikersportág szövetségén kívül.

hosszu_2

Úgy tűnik, a Hosszú–Gyárfás háború egyre jobban élesedik. Igaz, a nagy úszóvilágverseny is közeledik. S akik nem szeretik esetleg a magyar szövetségi vezetőt a kormány oldalán, azok most kapva kapnak majd az alkalmon, hogy Gyárfás elnök úr menjen nyugdíjba. Mert a legtöbbet Gyárfás veszítheti, hisz egy olimpikont egy sportszerető kormány sosem fog beáldozni. Sőt. Gyárfást pedig a Fidesz soraiban sokan nem szeretik. Nem szeretik, mert a Nap TV tulajdonosaiként sokan azt vetették a filmes producer szemére, hogy a baloldal embere. Lehet, hogy az, ezt nem tudjuk, de nem is fontos számunkra. Tény, hogy a köztévén sokáig csak akkor volt Nap Kelte, amíg a baloldal volt hatalmon, azaz kormányon.

A Magyar Úszó Szövetség vezetőjének nem jött jókor az sem, amikor évről évre felreppennek az újabb hírek és mondák a Fenyő János médiaguru kivégzésével kapcsolatosan. Legfőképp azért nem, mert igen komoly pereskedés volt anno réges-régen Gyárfás és Fenyő között. Így, ha akarta, ha nem, szerencsétlen Gyárfásról sugdolózott szinte mindenki, hogy n,a ez neki jött a legjobbkor. Aztán az sem jött jókor Gyárfásnak, amikor a Kulcsár-ügyben az egyik műsorvezetőjéről, F. Tamásról is kiderült, hogy érintett lett a brókerbotrányban. Legutóbb azonban az sem tett jót Gyárfásnak, hogy a most maffiaügyek és leszámolás jellegű gyilkosságok miatt bíróságon lévő Portik Tamás ügyeiben is sokszor hangoztatták Gyárfás nevét. Ki ilyen, ki olyan összefüggésben.

Mindig azt mondja Hosszú Katinka, hogy nem pénzt akar, de minden mondata mögött ez húzódik meg – nyilatkozta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az Origónak. Az egykori Nap TV tulajdonosa szerinte az egész konfliktus hátterében valójában egy kampányfilm áll, amelyért pénzt kért a világ- és Európa-bajnok úszó, de erre a szövetségnél elvi alapon nemet mondtak. Gyárfás úgy véli, az elmúlt évek magyar sportvilágában kialakult szellemmel ellentétes az, amit Hosszú Katinka és edzője képvisel. Ennek ellenére békülne, az pedig szóba sem került, hogy a konfliktus miatt nem nevezik majd a riói olimpiára.

Tudtam, hogy nem fogja elfogadni ezt a szerződést, mert akkor kiderült volna, hogy ez az egész csak a pénzről szól – mondta Gyárfás Tamás, aki szerint Hosszú Katinkának minden kérését teljesítették.

Ha nem a pénzről van szó, akkor miről? Mondja meg, mit akar, és megkapja! – fakadt ki a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki úgy véli, már korábban megbeszélhették volna a problémákat.

Ezt a stílust nem értem, miért kell ország-világ előtt szapulni azt a közeget, amelyik érte dolgozik? – értetlenkedett a szövetségi vezető.

Gyárfás Tamás hangsúlyozta, hogy a konfliktus ellenére nem merült fel, hogy nem indítják Hosszú Katinkát a riói olimpián, személy szerint pedig abban reménykedik, hogy addig „elfújja a szél” ezt a problémát, és nem befolyásolja a teljesítményt sem.

A MOB annyi pénzt ad, mint soha, a kormány úgyszintén. Annyi szponzorunk van, hogy alig tudjuk feltenni a plakátokra. És akkor a saját fészkünkbe piszkítunk? Biztosan van nekünk is hibánk, de meg kellett volna beszélni egymással, ilyen demonstratív sajtótájékoztatóra pedig nincs szükség – mondta Gyárfás Tamás.

Hosszú Katinka szerint nem megfelelő a sportorvosi háttér, Gyárfás Tamás ugyanakkor úgy vélte, ez nem igaz, és azt hangsúlyozta, hogy az úszót egy gyógyszergyár is szponzorálja.

A sportvezető úgy véli, az egész szembekerülést az a kampányfilm okozta, amelyben Hosszú Katinkát is szerepeltették volna. Ezért viszont az úszó pénzt kért, amire Gyárfás Tamás nemet mondott. A pontos összeget ugyanakkor nem árulta el, álláspontja szerint ugyanis az egész ügy ellentétes a magyar úszósport szellemiségével. Bizonyos dolgokban nem lehet engedni, ez a hang szokatlan – tette hozzá.

Fantasztikus, amit ketten elértek a medencében, de a parton jobb lenne a 2013 előtti Katinkát látni – utalt feltehetően az edzőváltás előtti korszakra Gyárfás Tamás, hozzátéve, mindenre kész, hogy megoldódjon ez a helyzet.

Miután Hosszú Katinka összetépte a Magyar Úszó Szövetség által küldött szerződést, felbolydultak a közösségi oldalak, és mindenki véleményt formál az úszóklasszis és a szövetség vitájában. A legtöbben kiálltak az úszónő mellett, az egykori világbajnok kardvívó, Kovács Tamás például a Facebook-falán tett közzé egy bejegyzést, amiben azt írja, „tisztelem azért, ahogy kiáll az igazáért ebben a seggnyaló sportvilágban, ahol ilyen egyenes, szókimondó, korrekt emberekből kellene nagyon sok!”.