hirdetés

Perújítási nyomozást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az otthon szülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnesnek abban az ügyében, amelyben 2012-ben ítéltek el jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre. Mindez nem jó hír a neves bábának, hisz ügye nincs lezárva és ez most jó pár hónappal, akár évekkel kitolódik. De lehet, hogy ez csupán az ügyvédjének a taktikája.

geréb

A szülésznő jelenlegi ügyvédje Papp Gábor szerint a táblabíróság az iratokat megküldte a Fővárosi Főügyészségnek, a perújítási nyomozás határidejét pedig 60 napban szabta meg. Rendelkezett arról is, hogy szükséges egy új igazságügyi orvosszakértői vélemény beszerzése, amely feloldja az ügyben korábban született, felelősséget megállapító, valamint a perújítási kérelem alapjául benyújtott, ezzel ellentétes megállapítást tartalmazó szakvélemény közötti ellentmondást. Az ügyvéd azt mondta: a most becsatolt új szakértői vélemény szerint Geréb Ágnes nem követett el semmilyen foglalkozási szabályszegést, és Papp Gábor , aki a baloldal ismert ügyvédje, szerint védencét ennek alapján fel kell menteni.

Geréb Ágnest 2012 februárjában négy otthon szüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. A szülész a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő 2012 októberében úgy döntött, hogy csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, kegyelmet ad-e. Geréb Ágnes első fokon folyamatban lévő büntetőügyét 2012 decemberében kezdte tárgyalni a II. és III. kerületi bíróság, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják benne. Utóbbival azért, mert a vád szerint három otthon szülés levezetését az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthon szülés mellett. Papp Gábor korábban azt mondta: a tárgyalt ügyekben érintett mindegyik szülő kiáll Geréb Ágnes mellett. Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.