hirdetés

Beindult a kormány a menekült ügyben. Már a katonák is felfegyverkezve járják a határ szakaszt a rendőrökkel. Mindez, hogy jogszerű-e nem tudjuk, de semmiképp sem jelent jót, ha éles géppisztollyal a vállukon járőröznek, törvényi felhatalmazás nélkül. Aggasztó. Mindeközben már felkerült a pengehuzal a 3 méteres oszlopok Szerbia felé hajló úgynevezett hattyúnyakára is, illetve a drótháló az oszloptestekre.

határ-balázscsekő

Szeged-Szabadka vasútvonal és a határ metszéspontjában a MÁV szakemberei felmérték a területet, a vasúti kapu építését előkészítendő. Mint ismert a vasútvonal mentén áramlik Magyarország felé a migránsok legnagyobb tömege, kerítés ide vagy oda. Az ottani beszélgetésből kiderült, hogy szombaton megkezdik a vasút által a határkerítésen ütött rést elzáró kapu tartóoszlopainak a betonozását, és hétfőn a helyére is kerül a kapu.

Úgy tűnik a nemzetköz nyomás  a sok panasz a kormányra megtette hatását. A folyamatosan érkező migránsokat ugyanis már nem várakoztatják 4-5 óránál tovább is a szabad ég alatt – hisz azonnal buszokra szállítják őket. A járművek a határ közelében kialakított idegenrendészeti előállítókba viszik a migránsokat, ahol ellátást kapnak.

A menekülteket már megérkezésükkor étellel, itallal kínálják a migránsokat a gyűjtőpontnál tevékenykedő segélyszervezetek, illetve szükség szerint ruhával is ellátják őket. Az esős időben igen kelendőek voltak a gumicsizmák, illetve nagy igény mutatkozott a gyerekcipőkre is.

Az MTI tudósítója a rendőrségi járművek mellett honvédségi terepjárókat és katonai szállítójárműveket is látott a gyűjtőpontnál. Van is egy fotó alapján már járőröznek a honvédek a rendőrökkel. Állig felfegyverkezve, teljes menetfelszerelésben.