hirdetés

Nem volt sem szándékosság, sem gyújtogatás a Testnevelési Egyetemen, sokaknak csak TF-en október közepén pusztító tűzvész. Lezárult a vizsgálat . Az idegenkezűséget hivatalosan kizárták, a katasztrófát egy sima gázszivárgás okozta. Hogy a gázszivárgást hogyhogy nem észlelték a hatóságok, az egyetem karbantartói, egyelőre nem tudni. 

 Tûz a Testnevelési Egyetemen

A TF sportcsarnoka csúnyán égett és igen nagy riadalmat okozott október 15-én. Az Alkotás út környékén káosz volt órákig. Sokan találgattak, hogy biztos gyújtogatás történt, vagy valami hasonló hanyagság. Azonban kiderült, hogy a katasztrófa hajnalán az épületben szivárgás miatt felgyülemlett gázt a temperálás miatt automatikusan bekapcsolódó gázfűtő berendezés lobbantotta lángra. Az épület egy-másfél órán belül teljesen leégett, a tüzet a tűzoltók erőfeszítéseinek köszönhetően pedig megfékezték, és így megmenekült a szomszédos épület is, amelyben a hallgatók öltözői vannak – mondta el Mocsai Lajos, a TF rektora.

A tűz keletkezésének okát vizsgálta a Testnevelési Egyetem, a tűzoltóság és külsős szakértői csoport is, és egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy a sajtóban megjelent találgatásokkal ellentétben az idegenkezűség teljességgel kizárható.

A romok elbontása megkezdődött, miután a múlt héten lezárult az erre kiírt közbeszerzési pályázat, és nyertest hirdettek. A területen azonban a teljes megtisztítás után nem újabb sportcsarnok, hanem egy emlékpark és sporttörténeti múzeum épülhet. A zöld terület alá uszodát is terveznek.

Mocsai Lajos emlékeztetett rá, hogy az anyagi káron túl jelentős veszteség annak a mintegy 166 sporttörténeti relikviának a sérülése, illetve pusztulása, amelyet évtizedek alatt gyűjtöttek össze az aulában. Érmek, fényképek, emlékplakettek és égetett agyagba megőrződött sportolói kézlenyomatok váltak a tűz martalékává, ám nagy öröm, hogy a tárgyak megmentésével megbízott régészeti kutatócsoport szerint mintegy 100 relikvia részben vagy egészben rekonstruálható állapotban maradt. Ezek, illetve a még élő sportlegendák, illetve az elhunytak családjainak új felajánlásai az múzeumban kapnak majd helyet.

A rektor azt is elmondta, hogy a TF hosszú távú jövőjéről szerdán várható kormánydöntés. A sportcsarnok megsemmisülésétől függetlenül ugyanis korábban tervbe vették az idén 90 éves oktatási intézmény sokrétű modernizálását, amelynek része egy világszínvonalú, méltó infrastruktúra létrehozása.

(Forrás: Esti Újság–Nol)