hirdetés

Elmeszelték az Alkotmánybírák a quaestoros törvényt. A károsultak futnak a pénzük után egy ideig. A bankok pedig úgy tűnik, örülhetnek. Több szempontból alaptörvény-ellenesnek találta a taláros testület a Queastor-kötvényesek kártalanításáról szóló áprilisi törvénycsomagot. A kormányzat most újra gondolkodhat és törpölhet, hisz új Quaestor-törvényt kell készítenie. Persze a különvélemények lesznek igazán izgalmasak.

alkotmanybirosag

A kormány által elfogadott kártalanítási törvényt, amely a Quaestor-károsultak megsegítését és kárpótlását volt hivatott megoldani, az Alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette. Keddre várható, hogy az Alkotmánybíróság kihirdeti határozatát, amellyel így elkaszálja a Quaestor-károsultak kimentéséről szóló, áprilisban elfogadott törvényt.

A taláros testület több pontban is alaptörvény-ellenesnek találta a károsultak kimentéséről szóló törvénycsomagot.

Az OTP beadványából kiindulva megállapították, hogy a törvény a diszkrimináció tilalmába ütközik, mivel nagy eltérések vannak a befektetők kártalanításában. A testület emellett kimondta, hogy a törvény az úgynevezett káron szerzés tilalmába is ütközik. Ez azt jelenti, hogy a Quaestor ügyfeleinek olyan kötvények után is járna a kártalanítás, amelyeknek a hozamait már korábban felvették.

A tavasszal csődbe ment Quaestor ügyfeleit eddig a Befektetővédelmi Alap, azaz a Beva kártalanította, de csak 6 millió forintos értékhatárig fizetett a fiktív kötvények után. A fennmaradó összeget 30 millió forintig a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának kellett volna kifizetnie. A Questor Alap eddig azért nem teljesítette a kártalanítás rá vonatkozó részét, mert – úgymond – a jogi bizonytalanság miatt erre sem a jegybank, sem a piaci szereplők nem adtak pénzt.

Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezi a törvényt, egy időre biztos, hogy a Quaestor befektetői nem kapják meg a 6 és 30 millió forintos kártalanítási összeget. Mindez pedig úgy tűnik, főként a bankoknak kedvez, hisz nekik kellett volna ezt az összeget, ezt a kártalanítási alapot összedobniuk. Az egyik nagy ellenzője ennek a törvénynek az OTP volt, úgy tudni, de más pénzintézetek is titkon örültek a beadványnak és most a döntésnek is.

A kormánynak az alkotmánybírósági kifogásokat figyelembe vevő, új törvényt kell majd alkotnia, hogy kártalaníthassák a quaestorosokat.