hirdetés

Meghalt egy rab a sátoraljaújhelyi börtönben. Az elítélt állítólag dühöngött és miután kényszeritőeszközt alkalmaztak vele rosszul lett és meghalt. Az Esti Újság szerette volna megtudni a BVOP illetékeseitől, hogy a halál okát nem -e fojtófogás vagy nyakra térdepelés okozta-e, de nem kaptunk választ. Az eset körülményei furák és a BVOP ezt sajnos meg sem próbálta feloldani, megértetni.

 

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben 2020. július 23-án a délutáni órákban egy 34 éves jogerős büntetését töltő fogvatartott dühöngő magatartást tanúsított és támadólag lépett fel, amellyel a felügyelet felszólítására sem hagyott fel, ezért vele szemben szükségessé vált a kényszerítő eszköz alkalmazása.

A fogvatartott az intézkedés során rosszul lett, majd eszméletét vesztette. A börtön egészségügyi személyzete azonnal megkezdte újraélesztését, amit az OMSZ kiérkező munkatársai folytattak, azonban a gyors és szakszerű segítségnyújtás ellenére a fogvatartott életét már nem tudták megmenteni.-írta a BV közleményében.

Természetesen kerestük a BVOP sajtó osztályát, hogy megtudjuk a rab mibe is halt bele ? Indult-e az ügyben vizsgálat és az ügyészség a BV őrök beavatkozását górcső alá vette-e ?

Az esettel kapcsolatban nem kívánunk többet elmondani.- írta kérdéseinkre a BVOP , Kommunikációs Főosztálya.

Szerettük volna azt megtudni, hogy a férfi nem-e a fojtófogás vagy épp a nyakára térdepelés miatt vesztette-e el az eszméletét és halt meg, de a BV úgy tűnik titkolózik, ami fura és egyben érthetetlen. Mert ugye ezen fogások is a kényszeritő intézkedéshez tartoznak. A rab feltehetőleg nem a kezére tett szoros bilincs miatt ájult el , gondolnánk mi.

Több rab is le van döbbenve a haláleset miatt az intézményben úgy tudjuk. Van, aki szerint túlkapás történhetett, mások inkább nem láttak, nem hallottak semmit. Tény és való, hogy egy tökéletes akcióba nem szokás bele halnia a célszemélynek, jelen esetben egy rabnak. Ráadásul lehet tudni, talán kötelező is tudni egy elitéltről, hogy van-e szívbetegsége meg ilyenek, ami esetleg az ijedségtől megállhat. Ráadásul az ügyben az is érdekes info elehet, hogy a rab mitől dühöngött ? Mitől gőzölt be ?

(Csákány )